A várakozások felett nőtt a Richter nyeresége és árbevétele

2023.05.12. 07:57
A Richter Gedeon Nyrt. idén az első negyedévben 39,03 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 3,0 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél, felülmúlva az elemzői várakozásokat – közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A társaság árbevétele 209,653 milliárd forint volt, 24,8 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Az elemzők 204,4 milliárd forintos árbevételt és 35,1 milliárd forintos adózott eredményt vártak – írja az MTI.

A jelentésben idézik Orbán Gábor vezérigazgatót, aki kiemelte, mind a négy üzletág az időarányos célok fölött teljesített, és mind földrajzi, mind termékszinten kiegyensúlyozott növekedést mutatott. Az eredményeket javították az év első három hónapjában tapasztalt, éves összehasonlításban most még kedvező deviza-árfolyammozgások is. 

Az eredményt ugyanakkor befolyásolta a rendkívüli adó speciális elszámolása is – jegyezte meg, hozzátéve: az extra teher versenyhátrányba hozza a magyarországi gyártóbázissal rendelkező, magas hozzáadott értéket előállító cégeket, így a Richtert, mivel az adó nem vonatkozik az OTC piac (vény nélküli piac) szereplőire.

Kitért arra, hogy a cég fejlesztési programjai a tervek szerint haladnak, jelenleg 21 termék van törzskönyvezési és bevezetési szakaszban.

A jelentés szerint az árfolyamnyereség 21,6 milliárd forinttal növelte az árbevételt.

A nőgyógyászati termékek árbevétele nőtt a főbb régiókban, Európában 48,04 milliárd forintra, 43,9 százalékkal. Közép-Európában 16,8 százalékkal 9 milliárd forintra, Kelet-Európában Oroszországgal együtt 111 százalékkal 16,1 milliárd forintra.

A gyógyszergyártás árbevétele is emelkedett, Európában 28,4 százalékkal 113,98 milliárd forintra, Kelet-Európában Oroszországot is beleértve pedig 46,6 százalékkal 43,5 milliárd forintra.

Az orosz–ukrán konfliktusról a jelentésben azt írták, hogy az értékesítési volumenek csökkenését ellensúlyozta a rubelben mért magasabb forgalom, amely elsősorban a 2022 első negyedév végén végrehajtott áremelések eredménye. A Richter továbbra is nyomon követi kitettségét és a fizetési fegyelmet Oroszországban. Helyi leányvállalatuk rubelben mért árbevételének mintegy fele természetes úton fedezi a rubelben felmerült helyi gyártási és marketingköltségeket. Az anyavállalat felé jellemzően amerikai dollárban számolnak el. A kifizetések mind az orosz, mind az ukrán piacról rendben teljesültek a beszámolási időszakban.

Az egy részvényre jutó nyereség 210 forint volt az első negyedévben, az előző évi 199 forint után.

Az üzleti tevékenység eredménye 44,4 százalékkal nőtt, 54,131 milliárd forint volt az első három hónapban. Az üzemi eredményhányad 25,8 százalékot tett ki a bázisidőszakban elért 22,3 százalékkal szemben.

A Richter részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 6605 forint volt.