Megkérdezték a magyar főnököket, mennyit emelnének a fizetéseken: itt a válasz!

GettyImages-1392529568
2023.05.12. 06:01
Többségben vannak azok a cégvezetők, akik kilátásba helyeztek valamilyen szintű béremelést a következő évben, bár a többség nem követné az infláció mértékét – állapította meg Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége csütörtökön bemutatta az új VOSZ Barométert, amivel a cégek hangulatát mérik.

A vállalatvezetők hangulatát méri a VOSZ új mutatója, amellyel több száz cégvezető véleményét gyűjtötték össze különféle, az üzletmenetet meghatározó kérdésekben. Ilyen volt például a fizetésemelések, elbocsátások, gazdasági várakozások. Ebből kiderült, hogy a vizsgálatba bevont minta 49 százaléka nem tervez fizetésemelést az alkalmazottjai körében a következő egy évben.

UGYANAKKOR TÖBBSÉGBEN VANNAK AZOK, AKIK KILÁTÁSBA HELYEZTEK VALAMILYEN SZINTŰ EMELÉST, BÁR A TÖBBSÉG NEM KÖVETNÉ AZ INFLÁCIÓ MÉRTÉKÉT.

A megkérdezettek mindössze 1 százaléka tervez 20 százalék feletti fizetésemelést – ismertette Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója.

A megkérdezett cégvezetők többsége (56 százalék) szerint vállalkozásuk idén el fogja érni a tervezett árbevételt. A minta majdnem negyede (24 százalék) úgy becsüli, hogy 10 százalékkal vagy 10 százalék felett fog elmaradni a cégük árbevétele. Árbevétel-növekedésre a megkérdezettek csupán 13 százaléka számít.

Nem lesz elbocsátás

A kkv-szektorban az alultőkésítettség meghatározó állapot, a többség nem rendelkezik egy évnél több tartalékkal. Úgy érzik, hogyha baj van, sokáig nem tudják fenntartani a vállalkozást – világított rá a hangulatkutatás vezetője, ugyanakkor megjegyezte, hogy mivel hangulatkutatásról van szó, ezek nem feltétlenül valóságos, tényszerű adatok. 

Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos legfontosabb problémák a hangulatkutatás szerint:

  • infláció,
  • kiszámíthatatlanság,
  • gyenge, bizonytalan forint,
  • magas energiaárak

Problémák a mindennapi üzletmenet során

  • csökkenő vásárlóerő,
  • árnövekedés,
  • kiszámíthatatlanság,
  • magas energiaárak

A nehézségek ellenére a vállalkozások kilenctizede nem tervez elbocsátást, hiszen rájöttek, hogy drágább elbocsátani egy munkatársat, mint újat felvenni és betanítani, ha talál egyáltalán

– vélekedett Kozák Ákos. A mérésből kiderül, hogy a megkérdezett cégvezetők egyik fele nem, a másik fele azonban kilátásba helyezett valamilyen beruházást a következő egy évben. Az elmúlt egy év tekintetében pedig az látszik, hogy a minta több mint kétharmada (69 százalék) meg tudta valósítani a tervezett beruházásait – áll a kutatásban.

A vállalkozók hangulatát mérik

Új, a vállalkozói szféra viszonyait szerintük jól jelző, indikátorjellegű gazdasági mutatót vezet be a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) – ismertette Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

Azokat a szempontokat gyűjtöttük össze, ami meghatározza a vállalatok közérzetét

– mondta a főtitkár és hozzátette, hogy a felmérés során a gazdaság kilátásairól, az üzletmenetet érintő problémákról, a tervezett beruházásokról, az inflációról, fizetésemelésekről, valamint eseti kiemelt témakörként a digitalizációról alkotott véleményüket osztották meg a cégvezetők.

A VOSZ a jövőben negyedévente jelenteti meg a VOSZ Barométert, a vállalkozói hangulatot és az éppen aktuális gazdasági kérdésekre adott reakciókat felölelő riportját, amely 400 vállalkozás megkérdezésével készül – árulta el Perlusz László.

Az elemzésekben és a VOSZ Barométer elkészítésében az Egyensúly Intézet és az érdekképviselet szakértői vettek részt, a megkérdezettek körében a VOSZ-tagok és a még nem VOSZ-tag vállalkozások is megtalálhatóak.

(Borítókép: Alberto Ortega / Europa Press / Getty Images Hungary)