Mégis határozott időre marad csak a kamatstop

2023.05.13. 08:56
A Magyar Közlönyből kiderült, mégsem határozatlan időre hosszabbították meg a június 30-ig élő kamatstopokat. Ezeket a kormány 2023. december 31-ig hosszabbította meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón bejelentette a kabinet legfrissebb döntését. A példátlan inflációs helyzet miatt gyorsan nőttek a kamatok, ezért a lakosság és a vállalkozások terhei megnövekedtek, így tavaly januárban bevezették a lakosságot érintő kamatstopok rendszerét, amelyet később kiterjesztettek a vállalkozásokra is.

Akkor úgy nézett ki, hogy határozatlan időre hosszabbítják meg a kamatstopot. Azt állította Gulyás, ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, lehetséges ennek kivezetése, addig fenntartják.

Mégis fix időre hosszabbította meg a kamatstopokat a kormány a péntek este megjelent rendeletek szerint. Ezek alapján a jelzáloghitelekre és a kkv-k vállalati hiteleire vonatkozó kamatstop legalább 2023. december 31-ig érvényben marad – írja a Bank360.hu.

A kormányrendelet szerint a június 30-ig élő kamatstopokat nem határidő nélkül, hanem 2023. december 31-ig hosszabbította meg a kabinet.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a későbbiekben az alapkamat csökkenésének függvényében ezen ne változtathatna.  

A jegybanki alapkamat jelenleg 13 százalék, és az MNB még nem kezdte el a kamatcsökkentést. Ha májusban ez elkezdődik, akkor az nem az alapkamattal, hanem az irányadónak számító 18 százalékos kamattal kezdődik, és ezzel is folytatódik.