Minden Lázár Jánoson múlik: több száz állami beruházást szüntethetnek meg

2023.05.13. 11:32
Több száz állami fejlesztési projektet állíthatnak le hivatalosan a kormány rendelete miatt. A remény a beruházások folytatására elenyésző, kivéve, ha Lázár János építési és közlekedési miniszter kivételt tesz.

A takarékosság érdekében a kormány már tavaly nyáron bejelentette, hogy csaknem 300 állami beruházás megszüntetését tervezi. Az idei év elején hasonló hírek jöttek a fővárosra nézve is – vette észre elsőnek a HVG.

Egy péntek este megjelent kormányrendelet értelmében május 15-ét (a rendelet hatálybalépését) követő nyolcadik napon megszűnik minden olyan, a kormány által felfüggesztett vagy megállított, központi költségvetési forrásból finanszírozott beruházásról szóló polgári jogi vagy támogatási szerződés, amelyben szerződő fél „az állam és az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv, helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv vagy azon gazdasági társaság, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat (…) legalább többségi befolyást gyakorol” – idézi a kormányrendeletből a gazdasági portál.

Lázár János dönthet

Kivételt csak Lázár János tehet „a beruházással érintett szakpolitikai felelős miniszter” 2023. május 19-én, azaz jövő pénteken 16 óráig benyújtott javaslatára „az állam nevében eljárva” az állami beruházásokért felelős miniszterként május 23-áig elektronikus úton felmentést adhat a szerződés automatikus érvénytelenítése alól – derül ki a rendeletből.

A rendelet szerint viszont még válaszolni se köteles a vele jogilag egyenrangú minisztertársaknak, ugyanis ha a rendelet hatálybalépését követő nyolc napon belül „nem érkezik felmentés, akkor a javaslatot elutasítottnak kell tekinteni”. Ezután a  szakpolitikai felelős miniszternek nem marad más hátra, mint hogy a rendelet szavai szerint „az érintett beruházás további szakmai indokoltságát az irányadó szakpolitikai programban, illetve szakpolitikai stratégiában foglaltakra figyelemmel felülvizsgálja” – mutatott rá a HVG.