Olyat lépett a forint, amire a háború kitörése óta nem volt példa

forint1
2023.05.14. 07:46
A forint kismértékű erősödéssel kezdte a hetet az euróval szemben, 372,5-nél járt hétfőn. A hazai makrogazdasági adatok érkezése tartósan nem változtatta a magyar fizetőeszköz árfolyamát, azonban szerdán befutott az amerikai inflációs adat, amelynek hatására a dollár gyengült, a forint pedig kilőtt, átvitte a 370-es szintet, és megközelítette a 369-es eurót. Legutóbb egy éve, közvetlenül az oroszok ukrajnai inváziója előtt, 2022 február 21-én volt ennyire erős a magyar deviza. A földgáz és a kőolaj ára is csökkent, a magyar BUX-index pedig semlegesen teljesített. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Az Egyesült Államokban áprilisra 4,9 százalékra lassult az áremelkedés üteme, amely minimálisan kedvezőbb a várakozásoknál. A piacok ezt kedvező jelnek vették a Fed kamatemelési politikájának változása kapcsán, amely így gyengítette a dollárt az euróval szemben, ez pedig áttételesen erősítette a magyar deviza árfolyamát.

SZERDÁN MÉG 369,18 FORINTON IS SZÜLETETT KÖTÉS AZ EURÓRA: EZ TÖBB MINT EGY ÉVE A FORINT LEGERŐSEBB ÁRFOLYAMA VOLT AZ EURÓVAL SZEMBEN.

A forint árfolyama a héten a múlt hetinél kisebb forgalom mellett szűk pályán, az euróval szemben a 369–372,5-es sávban mozgott, vagyis összességében a forintra ható, ellentétes irányú erők kiegyenlítették egymást – állapította meg Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője az Indexnek. Szombaton 15 óra magasságában 370,39 forintot ért egy euró.

EURHUF 2023-05-13 15-00-20.png

Hétfő reggel 337,2 forint volt egy dollár, majd a hét végére gyengült a magyar deviza, szombat 15 órára 341 forint 38 fillért ért az amerikai fizetőeszköz.

USDHUF 2023-05-13 15-00-47.png

Így mozgott a magyar deviza

A forint az euróval szemben kismértékű erősödéssel kezdte a hetet – a 372,5-es szint alól. A kedd reggeli külkereskedelmi adatok ugyan nem mozgatták meg az árfolyamot, azonban az adatközlés rávilágít az idén erősödő árfolyam mögött meghúzódó egyik legfontosabb okra:

márciusban közel 900 millió eurós többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg, amely 1,7 milliárd euróval kedvezőbb, mint egy éve.

Ez pedig a folyó fizetési mérleg egyenlegének számottevő javulását jelenti, amely így támaszt nyújt az árfolyamnak. A hét magyar szempontból legfontosabb adatát, az áprilisi inflációt szerdán közölte a KSH.

A 24,0 százalékos pénzromlási ütem megfelelt a piaci várakozásoknak, vagyis nem következett be negatív meglepetés, amely késleltette volna az MNB tervezett kamatcsökkentését. Az árfolyamot ugyanakkor nem ez, hanem inkább a délutáni amerikai inflációs adatközlés mozgatta meg. A beérkező adat hatására a magyar deviza szerdán átvitte a 370-es szintet az euróval szemben.

Ugyanakkor az árfolyam nem tudott tartósan megragadni ezen a szinten, és már csütörtökön visszagyengült kicsivel 370 fölé. Így csütörtök-pénteken az árfolyam a 370–372-es sávban ingadozott, egyértelmű irány nélkül.

A devizapiacon tehát egyelőre kivárás uralkodik, egy-egy hír csak kismértékben tudja kimozdítani az árfolyamot, a befektetők feltehetően kivárásra játszanak 

– világított rá Molnár Dániel. A szakértő szerint a forint árfolyamának irányát elsősorban az dönti majd el, hogy mi lesz az uniós források sorsa, milyen hamar érkezhetnek meg, illetve hogy milyen sebességgel hajtja majd végre kamatcsökkentéseit a jegybank. Ugyanakkor a szűk sávban mozgó árfolyam jelenleg minden gazdasági szereplő számára az egyik legjobb kimenetelt jelenti.

Negatívan zártak a főbb európai tőzsdék

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője lapunknak megállapította, hogy a főbb európai tőzsdék negatívan zárták a heti kereskedést:

  • FTSE 100: -0,31 százalék
  • CAC-40: -0,24 százalék
  • DAX: -0,30 százalék
  • EuroStoxx50: -0,52 százalék

Semlegesen teljesített a BUX

Nem volt nagy elmozdulás a BÉT-en. A hét elején még próbált feljebb kapaszkodni a BUX-index, azonban szerdán profitrealizálás indult az OTP részvényeiben, ami lehúzta a mutatót. Összességében semleges hetet zárhatunk, mely elsősorban a vállalati jelentésekről szólt. Az OTP és a Richter a várakozásokat meghaladó eredményeket tett közzé, a MOL és a Magyar Telekom eredményei vegyesek voltak – ismertette az Indexnek Varga Zoltán.

  • BUX-index: -0,62 százalék
  • Richter: -0,72 százalék
  • Magyar Telekom: -2,09 százalék (osztalékszelvény-vágás volt, osztalékkal korrigálva: +4,88%)
  • OTP: -0,78 százalék
  • Mol: -1,15 százalék

Esett az olaj ára

A WTI nyersolaj ára a heti kereskedésben 1,77 százalékkal csökkent, a Brent olaj ára pedig 1,5 százalékkal esett – ismertette a szakértő.

Új, mintegy 128 kilométer hosszú kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia, Algyő és Újvidék között az ellátásbiztonság erősítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

A tárcavezető a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Mol és a Transnafta együttműködésében tervezett csővezeték létesítéséről szóló szerződést a június 20-i kormánycsúcson írják majd alá.

Zuhanórepülésben a gáz ára

A holland tőzsdén jegyzett TTF európai gázár 4,39 százalékkal zuhant a heti kereskedés végére.

Az MVM Csoport jövője elsősorban a kormány energiapolitikájától függ, ugyanakkor a friss jelentésekből az is kiderül, a vállalat mindent elkövet a sikeres diverzifikációért, ezzel pedig érdemben csökkenhet Magyarország energiakitettsége, amit jelenleg Oroszország dominál.

A héten az S&P Global Ratings elvégezte az MVM Energetika Zrt. hitelminősítését, ennek értelmében a hitelminősítő fenntartotta BBB mínusz minősítését. Továbbá felsővezetői cserék is voltak az elmúlt hetekben a vállalatnál: május 8-tól az operatív vezetés, a korábbi vezérigazgató-helyettesi, igazgatósági szakterületek, és a hozzájuk kapcsolódó feladat- és hatáskörök is megváltoznak. Az energiaválság kellős közepén pedig nagy a tét a vállalatnál.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 05.16. 08:30  – GDP (előzetes)
  • 05.17. 11:00  Euróövezeti infláció
  • 05.18. 14:30  Az Amerikai Egyesült Államok munknélkülisegély-kérelmi adatai 

(Borítókép: Index)