A csehek már nyár végén megvalósíthatják Orbán Viktor téli álmát

2023.05.15. 19:40 Módosítva: 2023.05.15. 20:02
Három hónapon belül tíz százalék alá kerülhet a csehországi infláció a cseh jegybank kormányzója szerint. Ales Michl azonban nem elégszik meg az egy számjegyű inflációval, tovább akar küzdeni a pénzromlás ellen az év hátralévő részében is.

Február végén Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy „amíg tart a szankciós politika, a 2023-as év végére vissza tudják vágni egy számjegyűre az inflációt”. Ez a cseheknek jelentősen hamarabb, akár három hónapon belül összejöhet, ha valóra válnak a jegybank tervei.

Csehország nálunk kedvezőbb pozícióból fordult rá az idei évre, ugyanis januárban 17,2 százalékon tetőzött az éves infláció, míg nálunk ez az érték 25,7 százalék volt. A szomszéd országban gyorsabban is húzódik vissza a pénzromlás mértéke, februártól csökkenő tendenciát mutat, áprilisban pedig 12,7 százalék volt. Ezzel szemben Magyarországon a januári 25,7-ről áprilisra mindössze 24 százalékra csökkent az infláció.

Három hónapon belül tíz százalék alá kellene kerülnie a csehországi inflációnak – jelentette ki Ales Michl, a cseh Nemzeti Bank kormányzója hétfőn Prágában.

Ez még nem győzelem. A második fél évben továbbra is olyan infláció lesz, amelybe nem szabad belenyugodnunk, amelyet nem szabad elfogadnunk. Az alapkamat ezért továbbra is magas szinten marad

– idézte a cseh jegybank kormányzóját az MTI.

Kétszázalékos inflációt céloztak be

A jegybanki kormányzó úgy fogalmazott, a helyzet javulása érdekében arra lesz szükség, hogy a második fél évben tíz százalék alá kerüljön az éves infláció.

A harmadik szakasz az lesz, hogy a jövő évben folytatódjon az infláció mérséklődése, két százalék közelébe. Ez a gazdaság számára jó hír lenne. Ennek bebiztosítása érdekében jelenleg azt mérlegeljük, hogy a jegybanktanács júniusi ülésén továbbra is hét százalékon tartsuk az alapkamatot, vagy emeljük

– fogalmazott Ales Michl. A cseh jegybank által meghatározott alapkamat tavaly nyár óta 7 százalék. A jegybanki vezető szerint a legfontosabb, hogy a költségvetési hiány minél nagyobb mértékben csökkenjen.

A csehországi infláció letörésében szerinte döntő szerepe volt az erős koronának. „Az alapkamatot 2022 júliusától nem emeltük, és verbálisan támogattuk az erős koronát. A változatlan 7 százalékos alapkamat mellett sikerült elérni, hogy egy euró áprilisban 23,44 koronát ért. Ezzel a korona rekorderős szintre került” – idézte a jegybank kormányzóját az MTI. Rámutatott, hogy a cseh jegybank monetáris politikája az idei első negyedévben volt a legszigorúbb az utóbbi húsz év alatt.