Drasztikus lépést jelentett be a kormány, új jogszabály érkezik

33E64KB-highres
2023.05.16. 17:32
Több elemből álló versenyképességi csomagot tervez elfogadni a kormány – jelentette be kedden a Gazdaságfejlesztési Minisztérium egy háttérbeszélgetésén. Ennek értelmében már nyáron érkezhet az a jogintézmény, amely átszabja az építményjogokkal kapcsolatos szabályozást.

Több elemből áll az a versenyképességi csomag, amely miatt a Polgári Törvénykönyv, valamint több jogszabály módosítását tervezi a kormány – hangzott el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium keddi háttérbeszélgetésén, amiről a Világgazdaság számolt be. 

A lap részletesen kifejti, hogy egy teljesen új jogintézményt vezet be a kabinet, mégpedig az építményjogot. Ugyanakkor ez nem ismeretlen a jogtörténetben: először az 1920-as években alkalmazták Magyarországon.

Ezt adaptálja most a kormány, hozzáigazítva a mai követelményekhez.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a gyakorlatban gyakran merül fel, hogy szükség lenne olyan jogszabályra, amely elkülöníti egymástól a felépítmény tulajdonosát a telek tulajdonosától. A témával az alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Érkeznek a részletek

Fontos információ: önmagában nem kell ahhoz épület, hogy valaki megszerezze azt a jogot, hogy építményt vagy műtárgyat hozzon létre, legyen szó naperőműről, esetleg vízerőműről.

A gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítésért felelős kormánybiztos szerint ez egy dologi típusú jog, azaz több mint egy bérleti szerződés. Alapvetően forgalomképes, amelyet az építményjog birtokosa átruházhat.

Erre leginkább a haszonélvezeti jog hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az építményjog nem adott személyhez kötődik. 

A kormánybiztos azt is elmondta, hogy az építményjog határozott időre, legfeljebb 50 évre lesz köthető, miközben korlátozható több szempontból is, s nagy szabadságot ad a feleknek, hogy milyen megállapodást kötnek. Alkalmas lehet multifunkcionális területekre, amelyek forgalomképtelenek. 

„A németek azon törik a fejüket, hogy autópályák védősávjába naperőműveket telepítsenek, ehhez stabil jogi keretre van szükség, ezt biztosítja az építményjog” – mondta Bogdán Tibor, majd hozzátette: az építményjog nem írja felül a helyi építési szabályzatot. 

Zsombolyay Péter gazdasági- és vagyonjogi szabályozásért, valamint perképviseletért felelős helyettes államtitkár ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet a háttérbeszélgetésen, hogy a jogalkotó szándéka szerint csak jogi személyeknek lehet majd alkalmazni az új változtatást.

Jelezte: fontosnak érezték, hogy a nemzeti vagyon tekintetében egy jól hasznosítható jogintézményt vezessenek be.

A tárca bízik abban, hogy a tervezetet a tavaszi ülésszakban elfogadja a parlament, és már nyáron életbe is léphet az új építményjog.

A lap arról is beszámol, hogy egy másik törvényjavaslat az elektronikus okiratokat hozza létre magánjogviszonyokban. Ezzel a veszélyhelyzet alatt megvalósított jogalkotást emelik rendes jogi környezetbe. 

A szabályozást azzal indokolták, hogy a koronavírus-járvány alatt a digitalizációs kapcsolódás az egész jogrendszerhez felgyorsult. Arra számítanak, hogy tovább gyorsul ez a folyamat, amit az is támogat, hogy jövőre elindul az e-ingatlan-nyilvántartás. 

(Borítókép: Vincenzo Pinto / AFP)