Belenyúlhat a kormány az ingatlanpiacba, de a szektor már földbe állt

B RKL20230318102
2023.05.16. 10:17
Az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják, hogy piacra léphessenek – fogalmazott Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kormányzati kommunikációból arra lehet következtetni, változások lesznek az állami család- és lakástámogatási rendszerben, ami segítheti a lakáspiaci élénkülést.

Bár az eladó lakások iránti érdeklődések száma idén 43 százalékkal csökkent éves szinten, az ingatlan.com oldalán tett látogatások száma stabilan tízmillió körül mozog, ami csupán 8 százalékos mérséklődést jelent – tájékoztatott erről Balogh László vezető gazdasági szakértő, aki szerint ezek a tendenciák reményteli képet festenek az ingatlanpiacról.

Az adatok ugyanis – a korábbi években látottak alapján – arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják, hogy piacra léphessenek.

A szakértő hozzátette, a lakáspiac élénküléséhez alacsonyabb hitelkamatokra van szükség. Ám szerinte az inflációs és gazdasági kilátások alapján hamarosan beindulhat a kamatcsökkenés, és a lakástámogatási rendszerben várható változások is lökést adhatnak a lakáspiaci forgalomnak. Összességében az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják a piacra lépést.

Ehhez elsősorban a mostaninál 3-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokra lenne szükség.

„A kamatok csökkenése hamarosan beindulhat, mert az inflációs nyomás enyhülni látszik és a gazdasági feltételek is javulnak” – fogalmazott a szakértő, aki kiemelte azt is, hogy a kormányzati kommunikációból arra lehet következtetni, hogy változások lesznek az állami család- és lakástámogatási rendszerben, ami szintén segítheti a lakáspiaci élénkülést.

Az elmúlt tíz év leggyengébb negyedéve

Az elmúlt három negyedévet a folyamatos gyengülés jellemezte a budapesti belső kerületek ingatlanpiacán, de úgy tűnik, az április némi változást hozott az irányban. A kérdés, hogy ez egy trend kezdete-e, ugyanis a régi piachoz ragaszkodó vevők túlárazása lefojtja az ingatlanpiac mozgását.

Míg az eladói piac visszaesett, addig az albérletek továbbra is hasítanak.

Az elmúlt negyedévekben nagymértékben visszaesett az ingatlanpiaci tranzakciószám, ám akadnak olyan lakástípusok, melyek esetében 30-50 százalékos csökkenés tapasztalható, akár az érdeklődést, akár a megvalósult eladásokat tekintjük – mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője a napokban.

Ugyanakkor arról is beszámoltunk április közepén, hogy az elmúlt tíz év leggyengébb negyedévét produkálta az ingatlanpiac 2023 első három hónapjában, minden területen komoly visszaesés tapasztalható – mondták az Indexnek nyilatkozó piaci szereplők. A kereslet nagymértékű bezuhanásának hatására kínálati piac kezd kialakulni, van, ahol már tetten érhető az árcsökkenés.

Mind az eladói, mind a kínálati oldalon kivárás tapasztalható, amiből a bérlői piac profitál.

A lakosság főként a kisebb értékű ingatlanokat keresi, az ingatlanvásárlás során mutatott tudatosság azonban továbbra is hagy kívánnivalót maga után.

 (Borítókép: Róka László / MTI)