Figyelmeztetett az OTP, ismét próbálkoznak az internetes csalók

2023.05.19. 15:20
A bankbiztonsági szakemberként vagy banki alkalmazottként bemutatkozó bűnözők az online vásárláshoz szükséges adatokat próbálják megszerezni – közölte az OTP Bank az MTI-vel.

A hitelintézet tapasztalatai szerint az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy  az ügyfeleket hamis honlapokra irányítják, online eszközeikre távoli elérést biztosító programokat telepítenek.

Leggyakrabban jogosulatlan tranzakciókra, feltörési kísérletekre hivatkozva kérnek tőlük érzékeny adatokat – mindezt persze minél gyorsabban, hogy ne legyen idejük utánanézni a kérésnek.

Általában telefonon jelentkeznek, akár több órán keresztül szóval tartják az áldozataikat.

A közlemény szerint az illetéktelenek a visszaélésnek mindig új formáival próbálkoznak, a biztonsági eszközök fejlődésével párhuzamosan.

Ezekre érdemes figyelni

A kommünikében kitérnek arra, hogy egy bank legálisan soha nem kéri az ügyfeleitől a belépési azonosító kódjaikat, a jelszavaikat, az utaláshoz kapott ellenőrző kódokat, illetve a regisztráció megerősítéshez szükséges ellenőrző kódokat.

Soha nem kérhetik el a bankkártyához tartozó CVV, CVC kódokat,

ahogy azt sem, hogy az ügyfél telefonban adott utasítások alapján bármilyen programot, szoftvert telepítsen valaki a telefonjára.

Az adathalászat veszélyeiről és a kiberbűnözők aktuális tevékenységeiről folyamatosan frissülő oldal tájékoztat az bank honlapján .