Távozik a világ egyik legnagyobb pénzintézetének vezérigazgatója

2023.05.19. 16:40
A Morgan Stanley vezérigazgatója, James Gorman azt tervezi, hogy egy éven belül lemond posztjáról, miután több mint egy évtizedig állt az ikonikus Wall Street-i bank élén.

A közelmúltban több ezer munkatárs elbocsátását tervezgető amerikai bank, a Morgan Stanley James Morgan irányítása alatt lett azzá a rendkívüli befolyással bíró óriáscéggé, aminek ma ismeri az üzleti világ.

A 64 éves Gorman a bank pénteki éves részvényesi közgyűlésén elmondta, hogy a vezérigazgató-váltás konkrét időpontját még nem határozták meg, mindenesetre a következő 12 hónapon belül számít rá.

Miután átadta a vezetést, egy ideig ügyvezetőként fog elhelyezkedni – tette hozzá.

A Morgan Stanley igazgatótanácsa három belső vezetőt jelölt a megüresedő vezérigazgatói posztra.

Fényes, de nem makulátlan eredmények

Az ausztrál származású Gorman 2010 elején váltotta John Macket a vezérigazgatói poszton.

Az ő irányítása alatt vált a Morgan Stanley fő célkitűzésévé, hogy terjeszkedjen a vagyonkezelésben, és diverzifikálódjon a befektetési banki és kereskedési üzletágakból.

A bank piaci kapitalizációja Gorman hivatali ideje alatt megháromszorozódott és mintegy 140 milliárd dollárra nőtt. 

Ugyanakkor Gorman ideje alatt kezdték meg az amerikai hatóságok azokat a vizsgálatokat is a Morgan Stanley ellen – az üzleti blokk kereskedési üzletága miatt –, melyek a mai napig tartanak. 

Érdekesség, hogy James Gorman is azon Wall Street-i bankvezérek közé tartozik, akik ellenszegültek az amerikai vállalatoknál tapasztalható rövidebb vezetői megbízatások általános trendjének – olvasható a Financial Times cikkében.

Egyébként Gorman a tavalyi befektetői rendezvényen még arról beszélt a részvényeseknek, nem tervezi, hogy a közeljövőben lemondana a bank éléről.