Varga Mihály és Matolcsy György összefogott az infláció ellen

2023.05.19. 12:29
A kormány és a jegybank együttműködése hozzájárul ahhoz, hogy év végére egy számjegyűre csökkentsék az inflációt, mérsékeljék a kamatokat, tovább javítsák az egyensúlyi mutatókat és visszatérjenek a magas ütemű gazdasági növekedéshez – írják közös közleményükben.

Arról számoltak be, hogy a tárgyalás egyik főtémája a jövő évi költségvetés volt. „A felek egyetértettek abban, hogy fegyelmezett gazdálkodással, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára” – írják.

Közös célként emelték ki a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsicsökkentés védelmét, ennek érdekében még idén egy számjegyűre csökkentenék az inflációt, továbbá a kamatok mérséklésével Magyarországot megvédenék a recessziótól. 

A kormány ennek megfelelően a jövő évi költségvetéssel 3 százalék alá csökkenti a hiányt és 67 százalék alá az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát, miközben 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol

– áll a közleményükben. Hozzáteszik: a pénzügyminisztérium és a jegybank vezetője utoljára áprilisban folytattak közös egyeztetést, akkor leszögezték, hogy a stratégiai kérdésekben személyes megbeszéléseket tartanak, ezt a szándékukat most is megerősítették.