Nagy lesz a baj, ha a kormányok nem kezelik az elöregedő lakosság okozta nyomást

GettyImages-1230817861
2023.05.20. 16:32
Mindhárom nagy hitelminősítő szervezet – a Moody’s, az S&P és a Fitch – arra hívta fel a figyelmet, hogy a demográfiai folyamatok romlása és a népesség elöregedése miatt komoly reformok nélkül könnyen kialakulhat a nagyobb költségvetési terhek és a növekvő hitelköltségek ördögi köre – idézi a Financial Times összefoglalóját a Napi.hu.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England ebben a hónapban a pénzügyi válság kezdete óta a legmagasabb szintre emelte irányadó kamatát, aminek köszönhetően sok országban már most jelentkeznek a kedvezőtlen körülmények.

A hitelminősítők szerint a probléma az, hogy a hitelfelvételi költségek emelkedése súlyosbítja mind a munkaképes korú népesség változásainak növekedésre gyakorolt kedvezőtlen hatását, mind pedig a növekvő egészségügyi és nyugdíjszámlák államháztartási terheit – írja a Napi.hu.

Mindez az Európai Unió tagállamaiban – ahol a prognózisok szerint a 65 év feletti népesség aránya a jelenlegi 20 százalékról 2050-re 30 százalékra emelkedik –, Japánban és az Egyesült Államokban is egyre aktuálisabb problémát jelent.

Az S&P Global Ratings szakértői szerint – többek között – olyan reformokra lenne szükség, amelyek képesek kezelni az elöregedési nyomást.

A hitelminősítő becslései szerint enélkül a tipikus államháztartási hiány 2060-ra a GDP 9,1 százalékára ugorhat a 2025-ös 2,4 százalékról. Az S&P szerint a nyugdíjköltségek ekkorra átlagosan a GDP 4,5 százalékával emelkednek, elérve a 9,5 százalékot.

(Borítókép:  Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)