Ősztől több mint száz töltőállomást vesz át a Mol Szlovéniában

2023.05.20. 13:31
Az Európai Bizottság véglegesen jóváhagyta az OMV Slovenija felvásárlását. Ezzel a Mol-csoport Szlovéniában a piac második legnagyobb szereplőjévé válik. A folyamatról a Mol Magyarország operatív működéséért felelős ügyvezető igazgató is nyilatkozott.

Mint az Index is megírta, jóváhagyta az Európai Bizottság: bevásárolhat a Mol a szlovéniai OMV-be.

A lehetségessé vált tranzakció részleteiről Ratatics Péter, a Mol Magyarország operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója számolt be az InfoRádiónak.

Ezzel a döntéssel egy 2 éves folyamat végére tudunk pontot tenni: 2011 júniusában írtuk alá az OMV-vel az OMV Slovenija adásvételi szerződését, majd ezt követően egy versenyhatósági ellenőrzés kezdődött a szlovén piacon, a szlovén versenyhatóság az Európai Bizottság segítségét kérte az ügy elbírálásában

– mondta. 

A folyamat elbírálása hosszú ideig tartott, ugyanis az Európai Bizottság aggályait fogalmazta meg amiatt, hogy az ügylet az eredetileg bejelentett formában korlátozná a versenyt az üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítése területén Szlovéniában. Az ügylet következtében a meghatározó kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazók száma háromról kettőre csökkenne Szlovéniában, egy olyan piacon, ahol a piacra lépésnek és a terjeszkedésnek jelentős akadályai vannak.

Arról, hogy milyen lépések állnak még a Mol előtt, Ratatics Péter elmondta, hogy a meglévő 53 Mol-kút mellé 119 OMV-st vesznek át, majd mintegy három hónapon belül az új hálózat 39 kútját tovább kell értékesítenie a cégnek, ezt pedig a Mol a Shell olajvállalattal írta alá a közelmúltban.

Az igazgató hozzátette, ezt követően a Petrolnak marad a mintegy 30 százalékos piaci részesedése, és 

ősztől 133 töltőállomás lesz Szlovéniában a Mol birtokában, amivel a Petrollal szemben erős versenyt fognak támasztani.

A tervek szerint a kútátvétel június 30-ával zárul, a Shellnek való továbbértékesítés pedig szeptember-októberben történik meg.

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol-csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik.