Tovább drágulnak az albérletek, már nem az V. kerület a legdrágább

B RKL20220709033
2023.05.23. 14:21
Elszakadt egymástól az eladó és kiadó lakások piaca. Az albérletpiaci kereslet idén sokkal élénkebben alakul mint az eladó lakások kínálata, a bérleti díjak tovább drágultak, és mostanra az V. kerület többé már a legdrágább fővárosi városrész az albérletpiacon.

A KSH adatai szerint a kiadó lakások piaca jobb helyzetben várja a nyári albérletpiaci főszezont, mint a használt eladó lakásoké. Ezt mutatja az is, hogy áprilisban is folytatódott a bérleti díjak növekedése.

„Már a korábbi hónapokban voltak arra utaló jelek, hogy az albérletpiac eltérő irányba halad az eladó lakásokhoz képest, mostanra viszont ez a trend tartósnak látszik. Az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves összevetésben 44 százalékkal csökkent az idén, míg a kiadó lakóingatlanoknál mindössze 22 százalékos volt a csökkenés. Az eladó lakóingatlanokra történő keresések számának 18 százalékos csökkenésével párhuzamosan a kiadóknál 11 százalékos növekedés ment végbe” –  magyarázta  Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Megállíthatatlan a drágulás

„Országszerte áprilisban 0,7 százalékkal emelkedtek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest, a fővárosban jelentősebb, 1,7 százalékos emelkedés ment végbe, szemben az egy hónappal korábbi 0,8 és 0,9 százalékos emelkedéssel” – mondta a szakértő.

Országosan tehát lassult, Budapesten pedig jelentősen gyorsult a drágulás üteme. Balogh László szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy sokan már a nyári albérletpiaci szezon előtt szerették volna letudni a lakásbérlést, ami extra keresletet hozott a fővárosi piacra.

Tavaly áprilishoz képest egyébként országosan 17, Budapesten 19 százalékkal nőttek a lakbérek, 2015-höz viszonyítva pedig 81, illetve 75 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor reálértéken a járvány előtti csúcsértékhez képest bő 10 százalékkal alacsonyabban vannak.

A legdrágább kerület

A májusi adatok szerint Budapesten 225 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, szemben az egy hónappal korábbi 220 ezer és az egy évvel korábbi 180 ezer forinttal.

A legnagyobb kínálatot felvonultató kerületek közül

  • a XIII.-ban 245 ezer
  • a XI.-ben 230 ezer
  • a II.-ban átlagosan 330 ezer forintért hirdették kiadásra a lakásokat.

Utóbbi ezzel a bérleti díjjal átvette a legdrágább városrész címet az V. kerülettől, ahol május közepén 324 ezer forint volt az átlag. A legolcsóbb budapesti kerületekben, a XVII.-ben, a XIX.-ben és a XXIII.-ban átlagosan 138-147 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat.

A vármegyeszékhelyek is ijesztő árakat kínálnak. Veszprém vezeti a listát 165 ezer forinttal, utána jön Szombathely 155 ezer forintos összeggel, majd Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Tatabánya következik egyaránt 150 ezer forinttal. A vármegyeszékhelyek közül Szekszárd, Kaposvár, Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján a legolcsóbb, ezeket a nagyvárosokat 90-110 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte május közepén.

(Borítókép: Egy a homlokzatát és tűzfalát vadszőlővel befuttatott lakóház a főváros II. kerületében, a Kis Rókus utcában. Fotó: Róka László / MTI)