Újabb gazdasági megállapodás született Budapest és Belgrád között

2023.05.24. 07:48
A budapesti székhelyű Ganz-Gémtech csoport stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a nyugat-balkáni régió egyik legnagyobb építőipari szereplőjével, a belgrádi székhelyű Millennium Team cégcsoporttal – közölte Szerbia Köztársaság budapesti nagykövetsége kedden az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, az együttműködés eredményeként hat ország – Magyarországon és Szerbián túl Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Albánia – piacán nyílik meg a lehetőség az együttműködésre az útépítés, a hálózati infrastruktúrák, a tömegközlekedési és közösségi szolgáltatások digitalizálása, illetve a forgalomirányítási és forgalomtechnikai projektek területén.

Hamar Gábor, a Ganz-Gémtech csoport egyik tulajdonosa a közlemény szerint a budapesti nagykövetségen megtartott rendezvényen elmondta, hogy a vállalat a megállapodás aláírásával nagy lépést tett a magyar innovációk regionális terjesztése érdekében.

Stojan Vujko, a Millennium Team vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az együttműködés erősíti a két vállalat és ország kapcsolatát, továbbá folytatja a jövőbe és az üzleti fejlesztésébe történő beruházást is.

A szerbiai cég szolgáltatásai az építőipar minden területét lefedik: infrastrukturális, energetikai és hidrotechnikai létesítmények, szennyvízkezelő üzemek építése, valamint humanitárius bányászati munkák – olvasható a közleményben.

A Ganz-Gémtech csoport 2022. évi pénzügyi árbevétele 25 milliárd forint volt, adózás utáni eredménye 3 milliárd forint.

A csoport főbb tevékenységei: acélszerkezet-gyártás, építőipari generálkivitelezés, informatika, dinamikusan igénybe vett szerkezetek – hidak, daruk, emelőeszközök –, egyedi forgácsolt gépegységek – kompresszor és generátorházak – és az energetikai szektor részére gyártott speciális gépelemek – erőművi berendezések, turbinaalkatrészek és kohászati gépegységek – gyártása és tervezése.