Elkeserítő képet festett az uniós források érkezéséről a költségvetési biztos

2023.05.25. 11:17
Johannes Hahn költségvetési biztos szerint még nagy kérdések várnak megoldásra ahhoz, hogy az uniós források teljes mértékben felszabadulhassanak Magyarország számára. A költségvetési biztos az Európai Parlament meghallgatásán elmondta, hogy akár 2024-re is tolódhat az uniós források kifizetése, miközben az Erasmus-programból is kimaradhatnak a diákok. Mindeközben a kormány sem tűnik bizakodónak, Navracsics Tibor sem túl optimista.

„Még nagy kérdések várnak megoldásra, ezért közel sem vagyunk még a célnál” – mondta Johannes Hahn költségvetési biztos a magyar uniós források ügyében folyó eljárásról az Európai Parlamentben tartott meghallgatásán. Az osztrák politikus előrelépésnek nevezte az Integritási Hatóság felállítását, de úgy véli, hogy a magyar kormány még nem felel meg az elvárásoknak – írja az Euronews.

Hahn szerint nem igaz, hogy az Európai Bizottság akadályozná a megegyezést Magyarországgal. A bizottság érdekelt a megoldásban, de olyan megoldás kell, amely a magyar polgárok érdekét szolgálja – fogalmazott Johannes Hahn. 

A költségvetési biztos szerint a jogállamisági eljárásnak nincs időbeli korlátja, a folyamat lezárása akár a következő Európai Bizottság felállítása utánra, vagyis 2024-ig is elhúzódhat.

Hahn a meghallgatáson azt mondta, hogy a jövőben érdemes lenne változtatni az eljárás szabályain.

Jelenleg nincs határidőnk. Leülünk, tárgyalunk, jelentést teszek, aztán megint találkozunk. Talán az egész ügy átnyúlik majd a következő Európai Bizottság felállítása utánra

– mondta a költségvetési biztos. Az Európai Bizottság által indított jogállamisági eljárásban és a helyreállítási pénzek felfüggesztésénél összesen 27 úgynevezett mérföldkövet kell teljesíteni ahhoz, hogy a források megérkezzenek Magyarországra. „A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak kell döntést hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak ezeket tudjuk majd kiértékelni” – mondta Johannes Hahn. A biztos szerint az kell, hogy a magyar kormány teljesítse az EB feltételeit. „Eddig azonban nem teljesítették a feltételeket azon a szinten, amit mi elvárunk” – mondta Hahn.

Többször is megismételtük ezt, és nem változtattunk a feltételeken. A magyar fél azonban azt állította, hogy elmozdítottuk a célokat. Nem. Mi mindig világosan elmondtuk, mire számítunk

– tette hozzá a biztos, aki az Erasmus-programról is beszélt a meghallgatáson. Hahn szerint az ügyet július közepéig kellene rendezni ahhoz, hogy az érintett egyetemek magyar diákjai részt vehessenek a diákcsereprogramban.

Többször is nyilvánvalóvá tettem azt, hogy valós a veszélye annak, hogy a következő szemeszterek során az érintett egyetemek diákjai nem vehetnek majd részt a programban

– mondta Hahn.

Navracsics Tibor sem optimista

Mérsékelten vagyok optimista a látogatást illetően. Nem hiszem, hogy túl jó véleményük lesz majd összességében. Mindenki olyan véleményt alkot, amilyet akar. Én azt szeretném, hogy az adatok és a tárgyszerűen igazolható vagy tárgyszerűen cáfolható kérdésekben jussunk dűlőre, és fogadják el a mi adatainkat is és a mi meglátásainkat is

– mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és a kormány főtárgyalója azt követően, hogy az uniós költségvetési ellenőrző bizottsággal tárgyalt. A miniszter szerint a kormány mindenképp meg akar állapodni az Európai Unióval, és rengeteg mindent megtett az Integritási Hatóságtól kezdve az igazságügyi reformon keresztül.

NAVRACSICS TIBOR SZERINT A TÁRGYALÁSON IGYEKEZTEK CÁFOLNI, HOGY A KORMÁNY POLITIKAILAG ELFOGULT LENNE AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOK ELOSZTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN.

Az Erasmus-ügyről pedig azt mondta, hogy az oktatás területét az unióban új biztos veszi át. Az ügyben vele fogja felvenni a kapcsolatot a magyar kormány. Navracsics szerint a váltás per pillanat nem könnyíti meg a helyzetet.