Franciaország megépítette első akkumulátorgyárát

2023.05.26. 15:17
A franciaországi Lens-ben felépült az ország első, elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzeme. Az országban még három további hasonló gigagyár megépítését tervezik 2030-ig.

Az AFP hírügynökség pénteki közlése szerint a gyár az Automotive Cell Company (ACC) tulajdona, amely a TotalEnergies olaj- és gázkonszern, a francia–olasz–amerikai autóóriás, a Stellantis és a német Mercedes-Benz autógyártó vegyes vállalata.

A GYÁRTÁS BEINDÍTÁSÁT JÚNIUS 30-RA TERVEZIK, A LÉTESÍTMÉNY 2030-RA ÉVENTE 800 EZER AKKUMULÁTOR ELŐÁLLÍTÁSÁRA LESZ KÉPES.

Szakértők szerint a termelés elindításával csökkenthető a kínai importtól való függés, és az ACC az évtized végén már exportálni is tud – közölte az MTI. Hozzátették, hogy Franciaországban még további három hasonló gigagyárat terveznek építeni 2030-ig.

Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lehet

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójának számító Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is. Szintén Debrecenben létesít üzemet a kínai Eve Power – világított rá korábban Szijjártó Péter külügyminiszter.

A miniszter úgy vélekedett, hogy mivel 2030-ra tízszeresére bővül a kereslet, a kérdés mindössze annyi, hogy hol épülnek fel az elektromosakkumulátor-gyárak Európában, és kik fognak ezekből profitálni.

Az az ország, amely magához tudja vonzani az elektromosakkumulátor-gyárak építését, az hosszú távú garanciát kap arra, hogy a gazdasága növekedni fog

− szögezte le, hozzátéve, hogy hatalmas a verseny a szektor beruházásaiért, és az országok mindent megtesznek ezek elnyeréséért.

Az elmúlt időszakban a közéleti viták kereszttüzébe került az akkumulátorgyártás, valamint az ilyen jellegű beruházások Magyarországra érkezése.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Szijjártó Péter úgy jelentette be egy újabb akkumulátorgyár építését Debrecenben, hogy arról nem kérdezték meg a helyieket. Keresztes szerint az Orbán-kormány szembemegy a magyar nemzet és a debreceniek érdekével is.

A politikus azt mondta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter öt valótlan állítást tett a beruházás fontosságának indoklásakor. Keresztes szerint hazugság, hogy Magyarországon szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük az akkumulátorgyáraknak. Az LMP országgyűlési képviselője úgy véli, hogy a beruházók felmentést kapnak a szigorú előírások alól.