A Twitter kilépett a félretájékoztatás elleni uniós önkéntes megállapodásból

2023.05.27. 08:58 Módosítva: 2023.05.27. 08:58
A Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből − közölte Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja.

A Twitter aláírta az önkéntes együttműködésről szóló kódexet, mely szerint a további 33 aláíró online platformmal − Google, Tiktok, Microsoft, Meta − egyetemben eldöntheti, milyen kötelezettségeket vállal az online dezinformáció elleni küzdelemben − közölte az MTI. 

Breton tweetjében kiemelte, hogy bizonyos „kötelezettségek ettől még megmaradnak”, utalva a digitális szolgáltatásokról szóló, augusztus végén hatályba lépő uniós jogszabálycsomagra. A jogszabály értelmében az önként vállalt kötelességek mellett „törvényi kötelezettség lesz a félretájékoztatás elleni küzdelem” − írta.

Elfuthatsz, de elrejtőzni nem tudsz

− üzente az uniós biztos. 

Az Európai Bizottság már februárban közölte, hogy a Twitter nem adott le teljes jelentést az online félretájékoztatás elleni, múlt évi tevékenységéről, ezzel nem felelt meg a gyakorlati kódexben előírt kötelezettségének. Az Elon Musk tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.  • Tippek
  • Hírek