Olyan lehetőséget kínál az erős forint, amit vétek lenne kihagyni!

nyári-euro-forint2
2023.05.28. 13:48
Erősen menetelt a forint a héten, újra a 370-es szint közelébe került az euróval szemben. Ennél alacsonyabb, akár 365-ös árfolyamra csak abban az esetben érhet a magyar fizetőeszköz, ha pozitív hírek érkeznek az uniós forrásokkal kapcsolatban – állapították meg az Indexnek nyilatkozó szakértők. Valószínűbb, hogy a következő hónapokban gyengül a magyar deviza, ezért a jelenlegi árfolyam ideális lehet az euróváltáshoz. A főbb európai tőzsdék negatívan teljesítettek a héten, a magyar BUX-index viszont szárnyalt. A gáz ára tovább zuhant, a kőolaj ára emelkedett. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Hétfő reggel 374 közelében jegyezték a forintot az euróval szemben, majd kedden hullámvasútra ültették, a kamatdöntést várva 377 fölött is járt. Az MNB száz bázisponttal vágta az egynapos betéti tender kamatszintjét, erre a magyar fizetőeszköz először erősödni kezdett, de a nap végére hátraarcot vett, összességében gyengült. Szerdán azonban megállíthatatlanná vált a magyar deviza, és az esti órákban már 373 alá is becsúszott.

A forint lendülete a hét végéig kitartott, kis híján visszakapaszkodott a 370-es szintre, ezzel a heti kereskedésben jelentős erősödést tudhat maga mögött.

Ugyanakkor ennél alacsonyabb, akár 365-ös árfolyamra csak abban az esetben érhet a magyar fizetőeszköz, ha pozitív hírek érkeznének az uniós forrásokkal kapcsolatban – állapította meg az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Szombat 10 óra magasságában 371 forint 36 fillért ért egy euró.

EURHUF 2023-05-27 10-18-38.png

Gyengülni fog a forint, de még egy ideig 380 alatt maradhat

Virovácz Péter szerint a 378-380 körüli szint meglehetősen erős ellenállást tud biztosítani, vagyis ha csak valami földrengésszerű változást nem tapasztalunk a külső vagy a belső kockázati megítélésben, a forint képes lehet hosszabb távon is valamivel 380 alatt maradni. Az erősödés irányába komolyabb lépést viszont csak egy váratlan pozitív esemény válthatna ki a szakértő szerint.

Mivel az elemzők a forint további jelentős erősödésével nem számolnak, most lehet ideális eurót váltani, amíg 370 forint közelében jár a közös európai valuta.

Korábban szakértők segítségével jártuk körbe az euróváltás fortélyait, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki belőle.

Hosszú távon szinte borítékolható a forint gyengülése, év végére több elemző is 400 körüli eurót vár. Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón az Index kérdésére elárulta, hogy 385 forintos euróárfolyammal terveznek 2024-re.

A dollárral szemben erősödött a forint

Hétfőn a dollárral szemben 346,7 körül járt a forint, majd a hét további részében erősödni tudott az amerikai devizával szemben, szombat reggel 10 óra magasságában 346 forint 25 fillért ért egy dollár. 

A piac most az amerikai adósságplafon körüli vitára figyel, amely piaci turbulenciát is okozhat. Egy újabb piaci turbulencia esetén előfordulhat, hogy az MNB egyszerűen megáll a kamatvágással, és kivár, amíg javul a kockázati megítélés – világított rá lapunknak Virovácz Péter.

USDHUF 2023-05-27 10-19-18.png

Negatívan teljesítettek a főbb európai tőzsdék

A főbb európai tőzsdék gyengüléssel zárták a heti kereskedést:

  • a londoni FTSE 100-index 1,62 százalékos mínuszban,
  • a francia CAC-40 2,07 százalékos zuhanással,
  • a frankfurti Dax 1,63 százalékos csökkenéssel,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 1,13 százalékos gyengüléssel zárt.
Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance

Szárnyal a BUX-index

A főbb európai tőzsdékkel ellentétben a magyar BUX-index jól teljesített a héten, 2,12 százalékos erősödéssel végezte a kereskedést. A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek: a Richter 3,77 százalékot erősödött, a Mol 3,02 százalékkal emelkedett, a Magyar Telekom 1,88 százalékot gyengült, az OTP 1,46 százalékot lépett vissza. 

Faképnél hagyhatja Romániát az OTP

Eladhatja a magyar OTP Bank az OTP Bank Romániát, mivel korábban további felvásárlásokkal próbált terjeszkedni az országban, sikertelenül.

A folyamat több hónapig is tarthat, az esetleges adásvételi szerződést körülbelül egy éven belül írhatják alá. Az OTP leszögezte, a folyamat nem befolyásolja a jelenlegi működésüket, így a bank dolgozóinak feladatait és napi tevékenységét sem.

Pozitív reálkamat – az új inflációtörő fegyver az MNB kezében

Virág Barnabás jegybanki alelnök szerint az év végére a reálkamatok pozitívvá válnak. Támogatónak tűnik a költségvetési politika, és a profit húzta infláció elleni szabályozási fellépés is az infláció csökkenése irányába hat. Ahhoz, hogy ez középtávon megmaradjon, termelékenységet javító politikát kell folytatni.

Virág Barnabás szerint a II. negyedévben a dezinfláció ütemet váltott, s ez erősödni is fog – mind a teljes, mind a maginfláció csökkenni fog.

Nem csak bázishatás érvényesül majd – mondta az MNB-alelnök, aki szerint több ágazatban nemcsak megállt az átárazás, de csökkentek is az árak. Áprilisban – elsősorban a devizapiacnak kitett termékkörökben – már több helyen történt csökkenés.

Emelkedett az olaj ára

Az észak-tengeri Brent olaj ára a hétfői 74,91 dollár hordónkénti árról péntek délutánra 76,78 dollárra nőtt.

Magyarország esetében is lényeges az energiafüggőség csökkentése, az ellátás diverzifikálása

– mondta Tóth Tibor a napi.hu portálnak adott interjúban. A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint egyszerre kell koncentrálni a megújuló energiaforrások szerepének növelésére és az alternatív energiaszállítási útvonalak igénybevételére, valamint a saját kitermelés felturbózására is.

Esik a gáz ára

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, júniusi határidőre megawattóránként 30,05 euró árfolyamon állt hétfő délután fél négykor. Jelentős csökkenés után a gáz ára ezen a héten 24,68 euró/megawattóra értéken zárta a kereskedést. 

Orbán Viktor miniszterelnök már hétfő délután jelezte a Facebook-oldalán, hogy energetikai együttműködésben állapodott meg Katarral, ahová vasárnap utazott a katari kormányfő meghívására.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság

– emlékeztetett Orbán Viktor, majd aláhúzta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 06. 01. 08:30 – KSH: első negyedéves GDP-adat
  • 06. 01. 08:30 – KSH: külkereskedelmi mérleg
  • 06. 02. 14:30 – USA: munkanélküliségi ráta

(Borítókép: Index)