Szakadnak az álláspontok Európában: mi legyen Kínával?

GettyImages-1069683230
2023.05.28. 10:40
Kína ellenőrzi a világ napenergia-ellátási láncának majdnem a teljes egészét, és Európa függése jóval nagyobb Ázsia felé, mint Amerikának. Ennek ellenére utóbbi azt szeretné, hogy az uniós tagállamok minél hamarabb váljanak le az ázsiai világhatalomról.

Kína nélkül az európai zöld átállása lehetetlen lesz – figyelmeztetett erre a holland kereskedelmi miniszter, Liesje Schreinemacher szerint ugyan az Európai Unió megpróbálja csökkenteni az ázsiai nagyhatalomtól való gazdasági függőségét, de ez meglehetősen nehéz lesz.

Az európai országok azzal a dilemmával szembesülnek, hogy csökkenteni szeretnék a kínai ellátási láncoktól való függőségüket, miközben figyelniük kell a zöld, illetve tiszta technológiák – például a napenergia és az autóakkumulátorok – iránti kereslet növekedésre is. Sőt, konkrét vállalások is vannak Brüsszelben a zöld átállásra.

ám Ezt az iparágat jelenleg a kínai székhelyű vállalatok uralják.

összegezte a Financial Times. Míg az Egyesült Államok le tudja magát választatni Kínáról, addig Európa ezzel kénytelen óvatosabban eljárni, mivel gazdasága jobban függ Ázsiától, és már most gyengélkedik az orosz-ukrán háború következményeitől.

Sokat tesznek a kutatás és fejlesztés terén, és tényleg rossz lenne a helyzet, ha teljesen azonnal elszakadnánk Kínától

– összegezte Liesje Schreinemacher. A miniszter szerint Hollandia „erős kereskedelmi kapcsolatot ápol Kínával”, és „szükségük van egymásra, amikor gazdaságainkat fenntarthatóbbá szereténk tenni, vagy amikor a zöld átmenetről beszélünk”.

Amerika nagyon nem így látja

Ugyanakkor a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G7-ek vezetői a múlt héten megállapodtak abban, hogy „kockázatmentesítik” a Kínával való kapcsolatukat. Több kritikus nyersanyagot igyekeznek más forrásokból importálni, és hazai tiszta technológiai iparágakat építenek ki. Schreinemacher, aki még az év vége előtt egy kereskedelmi delegációval Kínába látogat, kijelentette:

stratégiai függőségünk csökkentése nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene állítani a kereskedelmet, amíg diverzifikáljuk forrásainkat és diverzifikáljuk értékláncainkat.

Az unió márciusban terveket fogalmazott meg arról, hogy a kritikus anyagok hazai bányászatának és feldolgozását fokozni fogják. Erről a jövő hónapban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gazdasági biztonsági stratégiát készül bemutatni, annak ellenére, hogy egyes tagállamokban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az unió protekcionista irányba fordul.

Ugyanakkor Kína ellenőrzi a világ napenergia-ellátási láncának majdnem a teljes egészét, és az akkumulátorokhoz szükséges ásványi anyagok globális feldolgozási kapacitásának nagy részét.

A holland miniszter azt is hangsúlyozta, a gazdaságot érintő biztonsági hatáskörök továbbra is a nemzeti kormányok kezében maradnak, utalva arra a washingtoni törekvésre, hogy Európa agresszív álláspontot képviseljen a Kínával szemben.

(Borítókép: Ursula von der Leyen. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / Getty Images)