Olyan erős lett a forint a nap végére, hogy már érdemes lett eurót váltani a nyaralásra

2023.05.30. 20:03
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. Varga Mihály mindeközben átadta a 2024-es költségvetést Kövér László házelnöknek.

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: 0,4 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Az euró jegyzése este hat órára 369,98 forintra csökkent 371,59 forintról, a dolláré 345,08 forintra ment le 347,02-ről, a svájci frankot pedig 381,36 forinton jegyezték 383,83 forint után.

A hónap eleje óta a forint egy százalékkal erősödött az euróval szemben, két százalékkal gyengült a dollár ellenében, és 0,7 százalékkal áll gyengébben a svájci frankkal szemben – írja az MTI.

Kész az új költségvetés

Megmarad a négygyermekes édesanyák szja-mentessége és a 25 év alattiak adómentessége is – jelentette be Varga Mihály kedden a parlamentben, amikor átadta Kövér László házelnöknek a 2024. évi költségvetést.

A kormány az előzetes tervnek megfelelően kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a 2024. évi költségvetést. Varga Mihály pénzügyminiszter a tervezetet korábban a csütörtöki Kormányinfón már ismertette, ugyanakkor friss fejlemény, hogy az ígéretek ellenére a költségvetés hiánycélját csak az extraprofitadók részbeni fenntartásával tudják teljesíteni, ezért csak néhány szektor kaphat könnyítést.

A pénzügyminiszter kedden kitért arra is, hogy a kormány mérlegelte a Költségvetési Tanács ajánlásait, és ezekkel kiegészítette az eredeti tervezetet. A jegybank veszteségtérítése kapcsán az Országgyűlés döntését tekinti irányadónak – zajlanak a számítások az MNB veszteségéről. Ahogy az már korábban kiderült, a kormány 4 százalékos növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal, 66,7 százalékos államadóssággal, valamint 6 százalék körüli éves inflációval számol.

Ismét elmondta a pénzügyminiszter: 1360 milliárd forint lesz a rezsivédelmi alap összege. Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos javaslatával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy Brüsszelnek nincs jogosultsága a rezsicsökkentést érintő intézkedésekhez. Fontos kiemelni, hogy a tervezet szerint jövőre 3307 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására.

Megmarad a négygyermekes édesanyák szja-mentessége és a 25 év alattiak adómentessége is

– mondta a tárcavezető, majd arra is kitért: 6542 milliárd forint lesz a nyugellátások összege jövőre – ez 392 milliárd forinttal több, mint 2023-ban. Szintén lesz jövőre is 13. havi nyugdíj, valamint 20,5 milliárd forint lesz a nyugdíjprémium. 3225 milliárd forintból, 424 milliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat az egészségügy.