Workshopot rendezett a GVH

2023.05.31. 19:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szervezésében online workshopon vitatták meg az élelmiszer-infláció kezelésének kérdéseit az Európai Unió versenyhatóságai szerdán.

A közlemény szerint az élelmiszerek áremelkedése egész Európában gondokat okoz, amelyet számos országban versenypolitikai eszközökkel is próbálnak enyhíteni. A téma megvitatására a GVH online workshopot szervezett az uniós versenyhatóságokat és az Európai Bizottságot tömörítő Európai Versenyhálózat (ECN) tagjai számára.

Itt a versenyhivatalok megismerhették az élelmiszerpiacokkal és az inflációkezeléssel kapcsolatos különféle tagállami versenyhatósági intézkedéseket.

Köztük a magyar gyorsított vizsgálatok módszertanát és eredményeit, amelyek iránt jelentős és folyamatos nemzetközi érdeklődés mutatkozik.

A workshopon prezentáló hatóságok közül a görög és a román versenyhatóság alkalmaz ahhoz hasonló, nyilvános árfigyelő adatbázist, mint amilyen a GVH javaslatára Magyarországon is működésbe lép majd július 1-től, és amely az átláthatóság növelésével jelentően hozzájárulhat a piaci verseny fokozásához, ezáltal az élelmiszerárak csökkenéséhez – írták közleményükben.

Felidézték, a GVH a közelmúltban zárta le gyorselemzéseit a tejtermékek, illetve a tartós élelmiszerek magyarországi piacain.

A két vizsgálat nyomán a hivatal számos javaslatot fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a hazai élelmiszerárak csökkenéséhez, rövid- és hosszú távon egyaránt – olvasható a GVH közleményében, amit az MTI összegzett.  • Tippek
  • Biztosítás