Figyelmeztetést adott ki a rendőrség a tömegrendezvényekről

2023.05.31. 18:06
A tömegrendezvények veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság legújabb közleményében, amelyben több tényezőt is felsoroltak.

Ricsei Tibor Zoltán, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetője hangsúlyozta: számos nemzetközi és hazai példa is mutatja, hogy a tömegrendezvények pánik esetén halálos áldozatokkal és sérültekkel is járhatnak.

Magyarországi példaként említette a West Balkán szórakozóhelyen 2011-ben bekövetkezett tragédiát, amikor három ember vesztette életét a tömegben, 14-en pedig megsérültek.

Közlése szerint az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében mindenkinek annak tudatában kell részt vennie ezeken a rendezvényeken, hogy nemcsak önmagáért, de a körülötte lévő emberekért is felelős.

Ugyanakkor, ha lehet, mindenki előre tervezzen meg menekülő útvonalat magának, illetve tartsa be a helyszínt biztosító rendőrök és rendezők utasításait – mondta az ezredes.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az OMSZ több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a rendezvények egészségügyi biztosításában.

Amennyiben a rendezvény előre bejelentett, akkor a mentőszolgálat könnyen megközelíthető elsősegélynyújtó pontokat állít fel, illetve részletes mentési tervet készít. Ha spontán szerveződik a rendezvény, erre nincs lehetőség, így aki részt vesz ilyenen, fokozottan figyeljen társai biztonságára – összegezte az MTI.  • Tippek
  • Biztosítás