Kiderült, miért választja egyre több koreai befektető Magyarországot

2023.06.01. 17:23
Magyarország az adózást, a szaktudást és az infrastruktúrát tekintve is versenyképes környezetet tud biztosítani a dél-koreai vállalatoknak – jelentette ki Varga Mihály egy csütörtöki megbeszélésen, amit Hong Kyu Dokkal, a Koreai Köztársaság új magyarországi nagykövetével folytatott. A pénzügyminiszter felfedte, hogy mára Dél-Korea az egyik legnagyobb befektetővé vált Magyarországon.

Az elmúlt években Dél-Korea az egyik legnagyobb külföldi befektetővé vált Magyarországon – hangsúlyozta a miniszter.  Magyarország Ázsiában a legnagyobb kereskedelmi forgalmat Kína után Koreával bonyolítja le, és jelenleg mintegy 300 koreai cég működik hazánkban– világított rá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy 2021 -ben Dél-Koreából érkezett az egyik legnagyobb befektetés az SK Innovation iváncsai, majd 2022-ben a W-SCOPE nyíregyházi beruházásával, és a magyar kormány három koreai érdekeltségű vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

A tárcavezető kiemelte, hogy a Koreai Köztársaság a Keleti Nyitás legnagyobb tőkebefektetője Magyarországon. Ez egybevág a kormány azon törekvésével is, hogy Budapest regionális pénzügyi központtá váljon, amely hídként szolgál az ázsiai és az európai piacok között – ismertette az MTI.

Beruházásokkal pörgetik a GDP-t

A magyar kormány célja emellett, hogy idén elkerülje a recessziót: ehhez az is kell, hogy fenntartsuk az ideérkező beruházások ütemét – fűzte hozzá. Varga Mihály a találkozón rámutatott: a Koreai Köztársaságba irányuló magyar export több mint 12 százalékkal, 672 millió dollárra nőtt a tavalyi évben. Hozzáfűzte, hogy a gazdasági kapcsolatok további erősödését segíti az a beruházásösztönzési és kereskedelemfejlesztési megállapodás is, amelyről tavaly ősszel állapodott meg Szöul és Budapest.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a két ország pénzügyminisztériuma közötti tudáscsere programban magas szintű adó- és vámhatósági együttműködés folytatunk a koreai féllel.

Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság új magyarországi nagykövete 2023 januárja óta tölti be posztját. A MagyarKoreai Gazdasági Vegyes Bizottság, amelynek társelnöke Varga Mihály, legutóbbi, 4. ülését márciusban tartották online formában, míg a következő, személyes jelenlétű ülést a felek várhatóan Budapesten tartják 2024-ben – ismertette az MTI.