Váratlan helyről kapott hatalmas pofont a hazai infláció

GettyImages-1246970442
2023.06.01. 08:31
Folyamatosan javul a hazai külső egyensúly, egyre kedvezőbb képet fest a folyó fizetési mérleg egyenlege, amely a forintárfolyam és így az infláció letörésében is segít. A KSH külkereskedelmi adataiból az is kiderül, mely országokkal bonyolítja kereskedelme oroszlánrészét Magyarország, és milyen termékek eladásából származik a legtöbb bevételünk.

Pozitív meglepetéssel szolgált a márciusi külkereskedelmi adat: az export euróban számított értéke 17, míg az importé 3,1 százalékkal emelkedett éves alapon, így az előző hónap után az egyenleg ismét többletet tudott elérni – derült ki a KSH külkereskedelmi termékforgalmi adatainak második becsléséből.

Ma a legfontosabb exporttermékeink közé az elektronikai és műszaki berendezések, járművek és szállítóeszközök, valamint gyógyszerek és ásványi anyagok tartoznak. Az import oldalán ezek mellett megjelennek az energiahordozók és a műanyagipari termékek is

– mutatott rá közösségi média bejegyzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A többlet ténye önmagában nem volt meglepő, de az export és import növekedése közötti ekkora mértékű eltérés már igen. Az export bővülését a volumen kedvező változása mellett a cserearány javulása is magyarázhatja – értékelte korábban lapunknak a külkereskedelmi adatot Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Fő kereskedelmi partnerünk az EU

Ma főként az Európai Unió és Európa más országaival kereskedünk, kisebb mértékben pedig a tengerentúl, valamint ázsiai országokkal és Ausztráliával folytatunk tranzakciókat.

Kivitelünk csaknem 78 százalékát, valamint importunk 69 százalékát az EU-27-tel bonyolítottuk ez év során is

– állapította meg az Oeconomus elemzésében. Hozzátették, hogy a hagyományosan magas német külkereskedelem mellett fontos partnerünk Olaszország, Románia és Szlovákia is, az EU-n túli területekről pedig az Egyesült Királyság. Az Egyesült Államokba 2022-ben 5260 millió amerikai dollár értékben szállítottunk árut, ez a teljes kivitelünk 3,5 százalékát adta. Kínával több mint egy évtizede folyamatosan erősödik a partnerségünk, ennek köszönhetően a tavalyi évben 2290 millió dollárnyi terméket exportáltunk az ázsiai országba.

Az adatokra nézve kijelenthetjük, hogy folyamatosan javul a hazai külső egyensúly, egyre kedvezőbb képet fest a folyó fizetési mérleg egyenlege, amely a forintárfolyam és így az infláció letörésében is segít.

(Borítókép: Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images)