Nagy Márton: Itt vannak jelentős lemaradásaink

D MTZ20230504003
2023.06.01. 10:09
A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgymint az 5G, a mesterséges intelligencia vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. Magyarország célja, hogy 2030-ra az Európai Unió legjobban teljesítő tíz országa közé lépjen előre a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Huawei Tech4Value – ICT Day konferenciáján.

Az iparágak digitális transzformációja nem pusztán lehetőség, hanem gazdasági-fenntarthatósági szükségszerűség és dedikált európai cél is. Az Európai Bizottság javaslata szerint 2030-ra az uniós vállalatok háromnegyedének aktívan kell alkalmaznia olyan fejlett technológiákat, mint a felhőszolgáltatás, a Big Data vagy a mesterséges intelligencia.

A Huawei a világ vezető infokommunikációs vállalataként Magyarországon is számos technológiai megoldással és eszközzel segíti a vállalatok fenntartható digitális átalakulását. A budapesti Huawei Tech4Value – ICT Day konferencián a kormányzat, az ipar, az egyetemi és tudományos élet meghatározó szereplői osztották meg tapasztalataikat a témában.

Az uniós átlag alatt vagyunk

Nagy Márton gazdaság fejlesztési miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális gazdasági és társadalmi fejlettségi szintjét tekintve

Magyarország jelenleg az uniós átlag alatt szerepel, a digitalizáció mértéke alacsony a magyar vállalatok körében.

A tárcavezető szerint a fejlett technológiák használata iparáganként eltérő képet mutat: miközben a Dolgok Internetének (Internet of Things – IoT) alkalmazása egyes ágazatokban – például a logisztikai szektorban – az uniós átlag feletti, a többi között a mesterséges intelligencia használata terén a magyar vállalatok – a pénzügyi szektort kivéve – jelentősen elmaradnak az uniós tagországok átlagától.

A miniszter leszögezte: az e-kormányzati szolgáltatások felhasználóinak száma ugyanakkor jelentősen nőtt az elmúlt években, a hálózati kapcsolatok (connectivity) terén hazánk a legjobban teljesítő kelet-közép-európai ország Szlovénia után.

Nagy Márton kiemelte, a széles sávú hozzáférést tekintve a legjobb értékekkel rendelkezik Magyarország az unió 27 tagállama közül, és vezető helyen áll a nagy sebességű internet-előfizetők számát tekintve is. Magyarországon a második legmagasabb azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik magas technológiai színvonalú gyártási környezetben dolgoznak.

A magas színvonalú hazai technológiai infrastruktúra gyors fejlődést tesz lehetővé, összhangban a Nemzeti Digitalizációs Stratégiával. Magyarország célja, hogy 2030-ra a tíz digitálisan legfejlettebb uniós tagállam közé tartozzon. Ebben fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, magas színvonalú technológiát képviselő partnerek, mint a Huawei

– mondta előadásában Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A miniszter azt is hozzátette, Magyarország egy logisztikai centrum, ahol exponenciálisan növekszik a raktárak, logisztikai centrumok száma.

Ugyanakkor a mesterséges intelligenciát nem használjuk, még úgy sem, hogy egyes szektorokban munkaerőhiányban szenvedünk. „A mesterséges intelligenciáról azt gondolom, hogy szabályozott keretek között jól működhet. De nem szabályozott keretek között eltéríthet dolgokat” – mondta, hozzátéve: veszélyes dolog, vizsgálni kell, hol és hogyan lehet ezt igazán jól használni.

Emlékeztetett, minél több digitális megoldás van az iparban, annál olcsóbb lehet a szolgáltatás. A kitörési pontok között megemlítette, hogy a digitális kormányzati szektor jelentősen javul, „ugyanakkor itt is tovább kell lépni. Az adatreform még előttünk áll, vannak még jelentős szinergiák” – mondta.

Összefogás nélkül

„A magyar gazdaság egyik legfontosabb célkitűzése a digitalizáció” – ezt már Parragh László hangsúlyozta felszólalásában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hozzátette: „A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja. A fejlett technológiák használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. Kína vezető szerepet játszik a high-tech forradalomban, a Huawei az MKIK tagjaként évek óta számos módon járul hozzá a magyar vállalatok digitális transzformációjához.”

A gazdasági fejlődés új korszakát a digitalizáció és a karbonsemlegesség kombinációja diktálja. A Huawei – mint az egyik globálisan vezető infokommunikációs (IKT) megoldásszállító – ügyfeleivel és partnereivel együtt folyamatosan újít: mind több, környezetbarátabb infokommunikációs eszközt használ a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében, és hozzájárul a modern, intelligens (smart) világ kialakításához. 

„Az IKT-technológia azonban önmagában nem elegendő a hatásos társadalmi, gazdasági változtatásokhoz. A különböző együttműködések, a megoldások, az értékteremtés közös létrehozása és alkalmazása az, ami valódi változást hozhat” – hangsúlyozta Sun Tao, a Huawei Technologies vállalati üzletágának európai alelnöke.

(Borítókép: Nagy Márton 2023. május 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)