A magyar kormány „barátságos” társbefektetőt keres a Budapest Airport megvásárlásához

2023.06.02. 07:26
A magyar kormány „barátságos” társbefektetőt keres a Budapest Airport megvásárlására, majd a repülőtér üzemeltetésére – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton elmondta, hogy a kormány többségi részesedésre törekszik, de a kérdés tárgyalható. Közölte, hogy a felvásárlás 2023 végéig lezárulhat, a kormány több repülőtér-üzemeltetővel is tárgyalásokat folytat, az egyik katari – írja a Reuters. Nagy Márton egy korábbi interjúban beszélt már róla, „a budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos.”

A Reuters beszámolójában arra is kitér, hogy Orbán Viktor második miniszterelnökségének kezdete óta a kormány növelte a magyar tulajdont az energiaiparban, a bankszektorban, a távközlésben, a médiában, és évek óta tervezi a repülőtér megvásárlását. Az Orbán-kormány 2021-ben nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a repülőtér megvásárlására, de a folyamatot később felfüggesztették.

Az AviAlliance minden ajánlatot megfontol

A Budapest Airport legnagyobb részvényese 55,4 százalékkal az AviAlliance GmbH, korábban Hochtief AirPort GmbH, amely a kanadai Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) tulajdonában van.

Az AviAlliance csütörtökön közölte: a magyar „kormány a közelmúltban jelezte, hogy továbbra is érdeklődik a repülőtér megvásárlása iránt”.

Bár a részvényesek nem kezdeményezték a vásárlást, az AviAlliance és társtulajdonosai kötelesek megfontolni minden olyan vételi ajánlatot, amely az érdekeiket szolgálja

– felelte az AviAlliance a Reuters megkeresésére.

A Budapest Airport szerdai közlése szerint a világjárvány okozta veszteséges év után 2022-ben 76,6 millió eurós nettó nyereséget ért el 277,7 millió eurós nettó árbevétel mellett. Mint mondták, nem fizetnek osztalékot részvényeseiknek.  • Tippek
  • Biztosítás