Az Orbán család egy karnyújtásnyira van a százmilliárdos vagyontól

2023.06.02. 13:53
Az Orbán család fő bevételi forrását már nem a bányabizniszből nyeri, hanem a Tiborcz István cége által termelt profitból. Tavaly a BDPST Zrt. összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze, szemben a Dolomit Kft. rekordot jelentő, több mint 2 milliárd forintos profitjával.

Egyre gyorsuló ütemben gazdagodik Orbán Viktor családja. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt a miniszterelnök családtagjai legfeljebb néhány tízmillió forintnyi céges jövedelemre tettek szert, addig mostanában rendre évi 2-3 milliárd forint bevételük van ilyen forrásból – írja a G7.

Mint arra felhívják a figyelmet, korábban egyértelműen az Orbán-bányák növelték a családi vagyont, az elmúlt években azonban már a fiatalabb generáció befektetései hozzák a nagy pénzt. Orbán Győző jól kihasználta a 2022-ben kedvező piaci helyzetet, és a miniszterelnök édesapjának tulajdonában lévő Dolomit Kft. közel volt a 6 milliárd forintos árbevételhez.

Ezzel sikerült túlszárnyalni a 2021-es, rekordot jelentő árbevételt, ami először lépte át az 5 milliárd forintot. 2022-ben a profit ugyancsak rekordszintre emelkedett, és átlépte a 2 milliárd forintot. Ez nagyon magas, közel 35 százalékos nyereségrátát jelent, ami ágazati összevetésben is kiugró. Ezt az összeget teljes egészében kifizették a tulajdonosoknak, Orbán Győzőnek valamivel több mint egymilliárd forint jutott.

Kulcsszerep hárul Tiborcz Istvánra

A legnagyobb pénzeket azonban nem a bányabiznisz, hanem Orbán Viktor vejének, Tiborcz István üzletei hozták a családnak. Tiborcz cége, a BDPST Zrt. 2022-ben összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze.

A cikk szerint ugyan Tiborcz István a BDPST előző két évben összehozott, összesen közel 34 milliárd forintos nyereségéből nagyon szerényen alig több mint 2 milliárd forint osztalékot vett ki, a közelmúltban így is jóval nagyobb volt az ilyen forrásból származó jövedelme, mint a miniszterelnök szüleinek és testvéreinek. Az előző négy esztendőben Tiborcz cégei összesen 6,6 milliárd forint osztalékot fizettek, míg a család idősebb tagjainak csak 3,6 milliárdos osztalékjövedelme volt. A leadott beszámoló alapján a cég nettó összértéke már meghaladja a 40 milliárd forintot.