Megemelik a tanárok fizetését Csehországban

2023.06.02. 09:16
A cseh parlament megszavazta, hogy a tanárok fizetése az átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedjen. Az általános és középiskolai tanári fizetések tavalyi havi átlaga 48 204 korona (795 366 forint) volt, ami az országos átlagbérek 113 százaléka.

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbelépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

A 81 tagú felsőházban a kormánykoalíció javaslatát a jelen lévő 62 szenátorból 40 támogatta. A pedagógusok fizetéséhez szükséges összeget az államnak kell biztosítania. A törvénymódosításokat a parlament két háza annak ellenére is megszavazta, hogy a költségvetésben még nem határozták meg pontosan a szükséges források helyét.

Mikulás Bek oktatásügyi miniszter a parlamenti vitában elmondta, hogy a részleteket az oktatásügyi szakszervezetekkel együtt fogják kidolgozni. Jirí Ruzicka, a szenátus iskolaügyi bizottságának elnöke pedig arról tájékoztatott, hogy jelenleg a cseh költségvetés 3,9 százalékát fordítják az oktatásügyre, amit kevésnek tart. Az OECD tagországaiban ez az arány 4,9 százalék – mutatott rá a szenátor.

Az MTI beszámolója szerint az általános és középiskolai tanári fizetések tavalyi havi átlaga 48 204 korona (795 366 forint) volt, ami az országos átlagbérek 113 százaléka. A tavalyi országos átlagbér 45 259 korona (746 773 forint) volt. Az egyetemi és főiskolai tanárok bérezése más szabályok szerint történik.