Újabb negatív jelentés készült Magyarországról

2023.06.06. 21:06
Újfent Magyarországon tárta fel a legtöbb szabálytalanságot az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF).

A hivatal jelentéséből kiderült, hogy a vizsgálatok számában és a pénzügyi ajánlások számában is Magyarország áll a lista élén. 2022-ben összesen 15 csalásgyanús vizsgálat indult az országban. Ezzel Magyarország túlszárnyalta a második helyezett Olaszországot, ahol tíz esetben indítottak eljárást. Romániában 7, Bulgáriában 6 esetben indított vizsgálatot az OLAF – írja az Euronews.

Magyarországon tíz esetben hoztak ajánlásokat, vagyis tíz esetben szabálytalanságot tártak fel. Ezek pénzügyi büntetésről, a források esetleges visszafizetéséről vagy átcsoportosításáról szólnak az esetek többségében – teszi hozzá a hírportál.

A mostani jelentés nem részletezi, hogy Magyarországon milyen ügyekben indult vizsgálat, és milyen ügyekben hoztak ajánlásokat, így egyelőre nem világos, milyen mértékű szabálytalanságok szúrták a hivatal szemét.

A 2017 és 2021 közötti időszakban az OLAF vizsgálatai alapján 18 esetben kérték a magyar hatóságokat eljárás lefolytatására –írtuk meg tavaly júniusban. Az akkori jelentésben az volt olvasható, hogy a magyar adatok rendre az uniós átlag többszörösét teszik ki.

2021-ben az OLAF:

  • 212 vizsgálatot zárt le, és 294 ajánlást intézett az érintett nemzeti és uniós hatóságokhoz.
  • 527,4 millió euró uniós költségvetési forrás visszafizettetésére tett ajánlást.
  • 234 új vizsgálatot indított a beérkezett és a szakértői által elemzett 1110 bejelentést követően.


  • Tippek
  • Bankszámla