Az infláció páholyból nézi, ahogy egymással birkózik export és import

2023.06.08. 11:53
Egyre jobb képet mutat a hazai külső egyensúly és a folyó fizetési mérleg egyenlege, ami a forintárfolyam és az infláció letörésében is segít. A termék-külkereskedelmi egyenleg 836 millió euróval javult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb külkereskedelmi gyorsjelentéséből.

Idén áprilisban az export euróban számított értéke 3,4 százalékkal nőtt, míg az importé 4,0 százalékkal csökkent. Ezzel már a harmadik egymást követő hónapban is többletes lett a magyar külkereskedelmi mérleg, ami fordulatként értékelhető a korábbi, jelentős hiányt mutató időszak után.

Az ipar kedvezőtlen teljesítménye ellenére is sikerült az exportnak növekedni az import mérséklődése mellett. Ebben a volumenek változása mellett szerepe lehetett a cserearány javulásának is

– értékelte az adatot Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bár harmadik hónapja javult a külkereskedelmi mérleg, az áprilisi adat – a 308 millió eurós termék-külkereskedelmi többlet – elmaradást jelent az előző két hónap növekedési szintjétől.

Regős Gábor lapunknak megjegyezte, hogy az importnál nem meglepő a volumen további csökkenése, amelyet a beruházások és a fogyasztás visszaesése okoz. Összességében a külső egyensúly az elmúlt hónapokban megkezdte a fokozatos helyreállását, azaz a folyó fizetési mérleg egyenlege is javul, ami a forintárfolyam alakulása és így az infláció letörése szempontjából is kedvező tényező – állapította meg a szakértő. 

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023. áprilisban:

  • A kivitel értéke 11,5 milliárd eurót (4350 milliárd forintot), a behozatalé 11,2 milliárd eurót (4248 milliárd forintot) tett ki.
  • A termék-külkereskedelmi többlet 308 millió euró (102 milliárd forint) volt.

A kivitel 78, a behozatal 68 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Pozitív jelzés a jegybanknak

A külkereskedelem várható folyamatait tekintve a következő hónapokban szintén fennmaradhat a többlet, hiszen a belső kereslet továbbra is gyengén alakul, különösen a kiemelkedően erős bázishoz képest, míg az export oldalán van tere a bővülésnek. A cserearányoknál szintén fennmaradhat a javulás, hiszen a tavalyi extrém magas energiaárak remélhetőleg nem ismétlődnek meg.

A monetáris politika szempontjából ez azt jelenti, hogy a kockázati megítélés javulásának irányába történt egy újabb lépés, amelyet a jegybank a monetáris kondíciók lazításának feltételeként határozott meg.   • Tippek
  • Lakáshitel