Horror a lakáspiacon, a szakik kíméletlenül emelték az áraikat

GettyImages-1247821026
2023.06.10. 11:25
Építkezés és lakásfelújítás során már eddig is mélyen a zsebünkbe kellett nyúlnunk. A szakemberek több mint háromnegyede emelt árat az elmúlt évben – derült ki egy friss felmérésből. Az év hátralévő részében sem lesznek kíméletesebbek az árak, a szakemberek egyharmada többet fog kérni a szolgáltatásaiért. A legnagyobb drágulás a vízvezeték-szerelők, tetőfedők és épületgépészek körében történt. A kutatásban a pontos számokat is felderítették.

A nagy áremelkedések idején kiemelten fontos képbe kerülnünk a lakáspiaci árakkal, hogy a megálmodott projektünk ne csapjon át egy kíméletlen horrorsztoriba. A további áremelést fontoló szolgáltatók átlagosan 11 százalékos emelést terveznek a következő három hónapra – derült ki a tudjukki.hu, egy szakembereket a vásárlókkal összekötő szolgáltató felméréséből. A számok azt mutatják, hogy a megkérdezettek kétharmada ugyanakkor nem tervez áremeléssel, ezt úgy értékeli a felmérés készítője, hogy a szakemberek óvatosak. 

Az elmúlt évben történt infláció az építőipart és a szolgáltatókat is súlyosan érintette. A KSH adatai alapján a lakásjavítás és -karbantartás szolgáltatási díjai 20 százalékkal emelkedtek egy év alatt 2022. áprilisához viszonyítva.

Korábban megírtuk, hogy az infláció hatására a hitelezés is földbe állt a lakáspiacon, jelentősen csökkent az új lakás építésére és a lakásfelújításra kötött hitelszerződések összege. 

Vastagon fogott a ceruza

Az árat emelő szakemberek körében az átlagos áremelés mértéke 17 százalék volt, mely meghaladja a KSH áprilisi szolgáltatási inflációs adatait. 

A LEGTÖBB VÁLASZOLÓ 10–20 SZÁZALÉK KÖZÖTTI ÁREMELÉSről VALLOTT

– fedték fel az elemzésben. A legnagyobb drágulást a vízvezeték-szerelők, tetőfedők és épületgépészek körében mérték.

A felmérés alapján a megkérdezett szakemberek 77 százaléka emelte árait az elmúlt évben. A szakemberek meg is indokolták az áremelés okait: az anyagok és nyersanyagok magasabb árait a szolgáltatók 60 százaléka, az elektromos áram, üzemanyag és más energiaforrások árait 56 százalékuk, a versenytársak magasabb árait pedig 27 százalékuk jelölte meg.

Áremelésekre felkészülni!

A legnagyobb arányban (több mint 90 százalék) a napelemesek, vízvezeték-szerelők és burkolók emeltek árat, míg a szobafestőknek közel fele nem változtatott a díjain az elmúlt évben.

A napelemesek és vízvezeték-szerelők több mint 80 százaléka a következő három hónapban is tervez áremelést.

Az áremelők aránya mellett érdemes az ágazatonkénti drágulás mértékét is megismerni. Az alábbi táblázatból látható, hogy az elmúlt évben a legnagyobb, 20 százalék feletti áremelés az épületgépészek, tetőfedők és vízvezeték-szerelők körében történt, míg a legkisebb mértékben, 10 százalékkal a szobafestők emelték az árakat.

Forrás: tudjukki.hu
Forrás: tudjukki.hu

Burkolás

A kutatásban szakmánként is felmérték, mennyit emeltek a szakemberek. Eszerint tízből kilenc burkoló emelt árat az elmúlt évben, többségük pedig 10–20 százalékos díjemelést alkalmazott. A közeljövőben viszont csak minden negyedik burkoló tervez további emelést.

  • Csempével való burkolás átlagos díja: 9 ezer forint négyzetméterenként
  • Éves drágulás: 15 százalék

Építészeti tervezés

Az építésztervezők 86 százaléka emelt árat az elmúlt évben. Az építészek közel harmada több mint 20 százalékkal emelte díjait. A következő három hónapban többségük további díjemeléssel számol.

  • Építészeti tervezés átlagos díja: 5500 forint négyzetméterenként
  • Éves drágulás: 18 százalék

Épületgépészet

Bár az árat emelő épületgépészek aránya más szakmákkal összehasonlítva nem kiemelkedő (81 százalék), az áremelés átlagos mértékével (20 százalék) már az élvonalba tartoznak. A következő három hónapban viszont tízből csak egy épületgépész tervez áremelést.

  • Hőszivattyú telepítésének átlagos alapdíja: 250 ezer forint
  • Éves drágulás: 20 százalék

Festés

A festők-mázolók körében volt a legalacsonyabb az áremelők aránya, ugyanakkor így is több mint felük emelte a díjait. A következő negyedévben minden harmadik festő tervez áremelést.

  • Tisztasági festés átlagos díja: 1600 forint négyzetméterenként
  • Éves drágulás: 10 százalék

Klímák

A klímával foglalkozó szakemberek több mint kétharmada emelt árat az elmúlt évben, ugyanakkor más szakmákhoz képest az emelés átlagos mértéke alacsonyabb, „csak” 13 százalék volt. A következő három hónapban az épületgépészek és nyílászárósok mellett ebben az ágazatban várható a legkisebb mértékű emelkedés.

  • Klíma és telepítésének átlagos díja: 350 ezer forint
  • Éves drágulás: 13 százalék

Könyvelés

Az elmúlt évben a könyvelők kétharmada döntött áremelés mellett. A szakmában történt áremelés mértéke (16 százalék) a többi ágazathoz képest átlagosnak mondható. A következő három hónapban ugyanakkor a könyvelők harmada tervez 10 százaléknál magasabb áremelést.

  • Adótanácsadás átlagos díja: 20 ezer forint óránként
  • Éves drágulás: 16 százalék

Napelemek

Az energiaválság tükrében talán nem meglepő, hogy az összes megkérdezett szakember közül a napelemeseknél volt a legmagasabb az árat emelők aránya, közel 100 százalékos. A következő három hónapban 89 százalékuk tervez további áremelést, mely szintén kimagasló az ágazatok közül.

  • Napelemes rendszer és telepítésének átlagos díja: 4 millió forint
  • Éves drágulás: 19 százalék

Nyílászárók

Az ablakokkal és ajtókkal foglalkozó szakemberek áremelése mind az elmúlt évet, mind a következő időszakot tekintve konzervatívnak mondható. Bár az elmúlt évben így is kétharmaduk vezetett be magasabb díjakat, a következő három hónapban csak minden hetedik ablakos tervez áremelést.

  • Műanyag ablak (100x100) átlagos díja: 50 ezer forint
  • Éves drágulás: 17 százalék

Tetők

A tetőépítés és -fedés 23 százalékos drágulása az egyik legmagasabb a vizsgált ágazatok közül. A szakemberek mintegy fele további áremelést tervez az elkövetkező időszakra, egyharmaduk pedig 10 százaléknál magasabb emelést.

  • Tetőfedés átlagos díja: 15 ezer forint négyzetméterenként
  • Éves drágulás: 23 százalék

Villanyszerelés

A villanyszerelők több mint háromnegyede emelt árakat az elmúlt évben. Minden harmadik villanyszerelő a következő negyedévben is áremelést tervez.

  • Villamoshálózat kiépítésének átlagos díja: 20 ezer forint négyzetméterenként
  • Éves drágulás: 18 százalék

Vízvezeték-szerelés

A napelemesek után a vízvezeték-szerelők között a legmagasabb az elmúlt évben árat emelők és a következő három hónapban emelni tervezők aránya (91 százalék és 82 százalék). Az átlagos áremelkedést vizsgálva (25 százalék) viszont már ez a szakterület vezet. A szakemberek mintegy kétharmada 20 százalék feletti áremelést hajtott végre.

  • Vízhálózat kiépítésének átlagos díja: 300 ezer forint
  • Éves drágulás: 25 százalék

Az adatokat 2023. májusában gyűjtötték, országszerte 324 szakember részvételével. A kutatás a szolgáltatásokra, leginkább pedig a ház- és lakásfelújításban bekövetkezett inflációra irányult.

(Borítókép: Nathan Laine / Bloomberg / Getty Images)