Nagyot ugorhat az áruszállítás díja, a fuvarozók a fogyasztókra hárítanák a pluszköltségeket

2023.08.12. 09:37
A Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint fokozódhat az infláció, ugyanis akár ötödével drágulhat az áruszállítás a következő hónapokban. A fuvardíjak emelkedése miatt növekedhet az élelmiszerek, a háztartási gépek és a bútorok ára.

Októbertől 17,6 százalékkal ugorhat meg az útdíj, a fuvarozók pedig a fogyasztókra hárítanák az áremelkedést. Árvay Tivadar, a Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője az RTL-nek úgy nyilatkozott, az útdíj drágulása miatt veszélybe kerülhet az infláció csökkenése.

Ez veszélyezteti azokat a kormányzati célokat, amelyek egy számjegyű inflációt szeretnének elérni az év végére

– mondta a szóvivő.

A fuvarozók úgy vélik, a következő hónapokban akár ötödével drágulhat az áruszállítás, ugyanis januártól még magasabb lehet az útdíj az Európai Unió környezetvédelmi szigorításai, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az üzemanyagok ára literenként 100 forinttal ugrott meg néhány hónap alatt.

Május 19-től folyamatosan emelkedett az üzemanyag ára, akkor 545 forint volt a gázolaj átlagára, és ha ezt összehasonlítjuk a gázolaj jelenlegi átlagárával, ami 638 forint, akkor látjuk, hogy az közel 100 forintos különbséget jelent

– mutatott rá az ügyvezető. A szakemberek úgy vélik, a megugró fuvardíjak miatt 

hamarosan az élelmiszerek, a háztartási gépek és akár a bútorok is drágulhatnak.

A fuvarozók az útdíjrendszer felülvizsgálatát kérik a kormánytól.