2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Egyre közelebb a 700 forintos gázolaj, nem érdemes szerdáig várni a tankolással

2023.08.28. 12:20
Szerdán a benzin ára nem változik, a gázolajé viszont bruttó 5 forinttal emelkedik. A gázolaj ára így 651 forint lesz literenként, míg a 95-ös benzin ára marad 642 forint.

A héten szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára változik, bruttó 5 forinttal emelkedik annak ára. Ez hatással lesz a kutak kiskereskedelmi áraira is. A hét közepén a benzin ára nem változik  – írja a holtankoljak.hu.

Így az alábbi átlagárakkal kalkulálhatunk augusztus 30-ától: 

  • 95-ös benzin: 642 Ft/liter,
  • gázolaj: 651 Ft/liter.

A forintárfolyam a döntő

Az Indexnek korábban nyilatkozott Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki elmondta, hogy a drágulás hátterében a forintárfolyam és a kőolaj világpiaci ára húzódhat meg.

Őszintén remélem, ennek nem lesz folytatása, és ebben a tartományban maradnak az árak. A következő néhány napban, hétben az üzemanyagárak forintérzékenyek lesznek. Ha visszaerősödik a devizánk, akkor stagnálhatnak az árak – esetleg csökkenhetnek –, de amennyiben folytatódik a gyengülése, óhatatlanul áremelkedés várható

– tette hozzá lapunk megkeresésére. Mint megírtuk, Januártól a kormány által bejelentett jövedékiadó-emelés több mint 40 forintos további emelkedést, vagyis stabil 700 forintos literenkénti árat hozhat. A kormány szerint jövedéki adót az európai uniós szabályok miatt kell emelni. A hetekben összefoglalót is készítettünk, ebben külön kifejtettük:

a jelenlegi üzemanyagárakat elsősorban a forint árfolyama határozza meg.

Ugyanakkor fontos azt is kiemelni, számos makrogazdasági és világpiaci folyamat együttes hatása eredményezte, hogy kiugró áremelkedések játszódtak le az elmúlt hetekben. Az Erste olaj- és gázpiaci elemzője szerint további árfelhajtó hatással bír, hogy az uniós kötelezettségének eleget téve az Orbán-kormány jövő év elején a benzinre és a gázolajra kivetett jövedéki adót literenként bruttó 41 forinttal emeli.

A költségvetésnek nagy szüksége van minden bevételre, a jövedéki adó pedig kiszámítható és könnyen beszedhető sarc

– értékelt az Indexnek Pletser Tamás. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója ennek ellenére úgy véli, az adóemelés azzal indokolható, hogy már régóta Magyarországon a legalacsonyabb a jövedéki adó az Európai Unióban.