Az adatok is mutatják: a Balaton helyett a horvát tengerpart volt a nyár slágere

2023.08.30. 10:51
A belföldi célú nyári foglalások száma csökkent, míg a Horvátországba irányulók száma nőtt – derül ki a szallas.hu adataiból, amiből az is jól látszik, hogy a horvát tengerparton szállást foglalni közel ugyanannyiba kerül, mint a Balatonnál.

A szallas.hu-n megtett, belföldi úti célú nyári foglalások száma 15 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, a visszaesés mértéke a 2019-es, pandémia előtti utolsó teljes évhez képest 3,7 százalékos volt – közölte a szállásközvetítő portál szerdán.

A vendégéjszakák száma tavalyhoz viszonyítva 17,7 százalékkal, 2019-hez képest 6,7 százalékkal esett vissza.

Az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaárbevétel alig több mint 3,5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

A SZÉP-kártyás fizetések aránya nőtt: tavaly a vendégek nyári foglalásaik 22,9 százalékát, idén pedig 23,2 százalékát fizették ilyen módon.

A foglalások alapján az átlagos ár 12 ezer forint volt személyenként egy éjszakára, ami 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten.

Idén arányaiban többen választották az 1-2 éjszakás tartózkodási időt: ez a kategória a portálon leadott nyári foglalások 57,7 százalékát tette ki, ami tavaly 56,2 százalék, 2019-ben pedig 56,5 százalék volt.

A legnépszerűbb település 2023-ban Siófok volt, amelyet Budapest, Hajdúszoboszló, Eger, Gyula, Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros követett.

A foglalások harmada apartmanba, 27 százaléka hotelbe, 22 százaléka vendégházba, 14 százaléka panzióba és 6 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szólt.

A horvátországi foglalások darabszáma tíz százalékkal, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az idén nyáron, a szeptemberi foglalások pedig tovább javíthatnak a számokon.

A magyarok kedvencei Vir, Crikvenice, Njivice, Bibinje és Vodice voltak.

Az átlagos ár 13 600 forint volt éjszakánként egy főre, ami 19 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Vita a Balaton körül

Az Index korábban több alkalommal is beszámolt arról, hogy miként alakul a balatoni turizmus. Míg az egyik szakmai szervezet arról számolt be, hogy bajban lehet idén nyáron a „magyar tenger” turizmusa, addig a másik cáfolta ezt, mondván: a Balaton köszöni szépen, jól van.

A szállás.hu adataiból azonban az olvasható ki, hogy a belföldi turizmus visszaesett tavalyhoz képest, míg Horvátországba több magyar utazott pihenni, mint egy évvel ezelőtt. Továbbá a – szállásokat nézve – valóban nem sokkal drágább egy horvátországi, mint egy balatoni nyaralás.