Hatalmas bírságot kapott a TikTok

2023.09.15. 18:00
A TikTok 345 millió eurós bírságot kapott a gyermekek fiókjaira vonatkozó uniós adatvédelmi törvény megsértése miatt. Az ír adatvédelmi hatóság (DPC) szerint a platform a 13–17 éves felhasználók fiókjait – más jogsértések mellett – alapértelmezett nyilvános beállításokra helyezte.

A TikTokot 345 millió eurós (132 milliárd forintos) bírsággal sújtották, mert a gyermekek fiókjainak kezelésekor megsértette az uniós adatvédelmi jogszabályokat, többek között nem védte a kiskorú felhasználók tartalmát a nyilvánosság elől – írja a The Guardian.

Az ír adatvédelmi hatóság, amely a TikTokot az egész Európai Unióban szabályozza, azt mondta, hogy a kínai tulajdonú videóalkalmazás többszörösen megsértette a GDPR-szabályokat.

Megállapította, hogy a TikTok megsértette a GDPR-t azzal, hogy a gyermek felhasználók fiókjait alapértelmezés szerint nyilvános beállításra helyezte; nem nyújtott átlátható tájékoztatást a gyermek felhasználóknak; lehetővé tette, hogy a gyermek fiókjához hozzáférő felnőtt a családi párosítás beállításon engedélyezze a 16 éven felüliek számára a közvetlen üzenetküldést; és nem vette megfelelően figyelembe a platformon a nyilvános beállításra helyezett 13 éven aluliakra leselkedő kockázatokat.

A DPC úgy ítélte meg, hogy a TikTok, amelynek felhasználói alsó korhatára 13 év, nem vette megfelelően figyelembe a platformhoz hozzáférést szerzett kiskorú felhasználókra jelentett kockázatot. 

A TikTok vezetése nem ért egyet a döntéssel, különösen a kiszabott bírság mértékével. A DPC kritikái olyan funkciókra és beállításokra összpontosítanak szerintük, amelyek három évvel ezelőtt voltak érvényben, és amelyeket már jóval a vizsgálat megkezdése előtt megváltoztattak, például az összes 16 éven aluli fiókot alapértelmezés szerint privátra állították.