Ötezer cég kapja év végéig olcsóbban az áramot

2023.10.02. 05:53
A rögzített áramárplafon a feldolgozóiparban, a szálláshely-szolgáltatásban, a raktározási ágazatban működő cégeknek jelent vállalkozásonként átlagosan 8 millió forintos rezsikedvezményt 2023 második félévében.

Az említett szektorok azon vállalkozásai a kedvezményezettek, amelyek idén június 1-jén a rendeletben felsorolt TEÁOR-számok szerinti főtevékenységet végeztek, és fixáras áramszerződéssel rendelkeztek. A jogszabályi beavatkozás nyomán ők megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kapnak számlát július elsejétől.

A teljes program hat hónap alatt összesen mintegy 40 milliárd forinttal támogatja a cégeket. A júliusi energiafelhasználási adatok alapján 15 energiakereskedő részére 4,8 milliárd forint kompenzációt fizettek már ki. A Rezsivédelmi alapból a közelmúltban az Energiaügyi Minisztériumhoz átcsoportosított 32 milliárd forint e kiadás idén folyósítandó részét fedezi – közölte az Energiaügyi Minisztérium az MTI-vel.

Hozzátették: számos intézkedéssel segítették a településeket, intézményeket és vállalkozásokat energiaköltségeik mérséklésében. Májustól több tízezer mikrovállalkozás energiadíjai feleződtek meg, elősegítve gazdaságos működésüket. Az intézmények távhődíjait a tavaly év végi szint negyedére csökkentette a tárca. Az áramárplafon több mint ötezer hazai cég versenyképességét erősíti, átmeneti alkalmazása a nemzetgazdaság és a munkahelyek védelmét szolgálja. A jelenlegi árkörnyezetben a versenypiaci fogyasztók már lényegesen kedvezőbb feltételekkel gondoskodhatnak jövő évi áramellátásukról – írta közleményében az EM.  • Tippek
  • Hitelkártya