Hasít a magyarok kedvenc utazási formája

2023.10.05. 08:34
Az idei év várhatóan még a turisztikai csúcsesztendőnek számító 2019-eshez képest is jobb lesz, köszönhetően a magyarok töretlen utazási hajlandóságának – leginkább külföldre. A piacvezető utazási iroda immár Ománba is indít charterjáratokat novembertől.

Az idén az utazási irodák kiemelkedő forgalmat érhetnek el, a magyar utazók ugyanis szívesen választották úti célként a kedvelt mediterrán üdülőhelyeket a nyáron.

Mi magunk is kicsit meglepődtünk a tavaly téli előfoglalási akcióink sikerén, hiszen részben ennek köszönhető, hogy idén júliusra 95 százalékos telítettséget értek el charterjárataink, s ez az arány jellemző volt egészen a szeptemberi szezonvégig

– idézi Termes Nórát, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatóját a cég csütörtöki közleménye.

A hazai piacvezető IBUSZ hetente 20 chartergépet indított idén nyáron, járatonként átlagosan 180 fővel, emellett pedig további három, 70 fő utaztatását lehetővé tevő buszuk is járta a görögországi célállomásokat. Ez az ország vezeti most a turisztikai toplistát, részint annak is köszönhetően, hogy nemcsak három szárazföldi pihenőhelyre, de további hét szigetre is viszik a nyaralni vágyókat.

Az ezüstérmes idén Törökország lett, annak is főként az all inclusive, sok programlehetőséggel tarkított kínálata, de újból sláger Spanyolország is a maga mediterrán szigetcsoportjaival és közkedvelt üdülőterületeivel.

Egyre több a fiatal a szervezett utakon

Új trendként figyelhető meg, hogy immár a 20-30 éves korosztály is „rákapott” a szervezett utakra. Tudatosan gondolkodnak, fontos számukra a jó ár-érték arány, így kedvező számukra a minden extra költséget – vagyis nemcsak a repülőjegyet, hanem a szállást, transzfert, sőt, a feladott csomagok árát is – tartalmazó egyhetes utazási lehetőség, amelynek során ráadásul nincsenek kiszolgáltatva a hektikus menetrendnek, órákat késő járatoknak.

Részben nekik is köszönhetően az IBUSZ utasainak átlagéletkora 39 évre csökkent az utóbbi években, miközben természetesen büszkék azokra az idősebb, nemritkán 90 éven felüli törzsvendégekre is, akik minden esztendőben újra és újra velük utaznak.

Újdonságként a téli időszakban egy ománi, salalahi úti céllal rukkoltak elő, látva, hogy egyre több honfitársunkban van arra igény, hogy a hideg hónapokban legalább egy hetet meleg éghajlaton töltsön, ám a legtöbben nem szeretik ehhez átutazni a földgolyót, s kevésbé bírják az azzal járó akklimatizálódást és az időeltolódást.

Egy olyan közvetlen charterjárattal, leszállás nélkül is elérhető úti célt kerestünk, ahol a pihenni vágyók valódi nyárban, felhőtlenül eltölthetnek egy hetet, anélkül hogy az oda-vissza utazásra elpazarolnának másfél-két napot, és az időeltolódás sem túl sok

– hangsúlyozta Termes Nóra. Hozzátette: Omán az Arab-félsziget délkeleti részén, az Indiai-óceán partján elhelyezkedő, igen vendégszerető, az európai kultúrához közelálló, szabadelvű ország. Még az ott élőknek sincs például alkoholtilalom, s a hölgyek öltözködésre vonatkozó szabályok is enyhék. A turisták pedig igazi luxuskörülmények között pihenhetnek a fehér homokos, pálmafákkal szegélyezett tengerparti üdülőterület, Salalah 4-5 csillagos szállodáiban és fedezhetik fel az ország számos természeti és kulturális látnivalóját.