Hiába csökkennek az üzemanyagárak, a magyarok hatodának elege lett

2023.10.09. 16:31
Az üzemanyagárak miatt a magyarok hatoda döntött úgy, hogy nem ül autóba, 27 százalékuk azonban eltántoríthatatlan, és nem szállna ki autójából – derült ki a Pulzus Kutató Totalcarnak készített felméréséből. A korosztályos bontás arról tanúskodik, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek.

Bár a múlt héten kétszer is csökkent a benzin átlagára, míg a gázolajé stagnált, szerdától pedig 20-20 forintos csökkenés várható, a korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás korszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak az üzemanyagok. Ráadásul a következő hónapok bizonytalanok a nemzetközi porondot tekintve, jövőre a jelenlegi kilátások szerint drágulás várható, mert emelkedik a jövedéki adó mértéke, ami nagyjából 40 forinttal növelheti majd a literenkénti árat.

A Pulzus Kutató a Totalcar megbízásából készült, szeptember 28. és október 1. között, 1000 fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérése meglepő eredményre jutott. Az autóval rendelkezőknek – az összes megkérdezett 49 százaléka – a hatoda, azaz 16 százaléka ugyanis már a mostani üzemanyagárakat is sokallja, ezért kiszállt az autójából.

A 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt. Az érintettek több mint negyede ugyanakkor azt állítja, semmiképp nem fejezné be az autózást. Viszonylag jelentős, 11 százalékuk nem tudja erre a választ, illetve nem akart felelni a kérdésre.

A korosztályos bontás arról tanúskodik, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek. A 60 év felettiek 18 százaléka már most sem autózik, 27 százalékuknak a literenként 700-800 forintos tankolás jelentené a végső határt. A középkorúaknak több mint a harmada hallani sem akar erről.

A kutatás szerint bár a fővárosban viszonylag sok, az autózásnál olcsóbb alternatíva adott – például a tömegközlekedés, a robogó, a kerékpár –, a budapestiek több mint 30 százaléka nem mondana le az autózásról. A községekben 30 százalékos az arányuk, ám náluk ez magyarázható azzal, hogy sok településen nem nagyon van más észszerű opció.

A vármegyeszékhelyeken, kisebb városokban élő autósok 15, illetve 13 százaléka abbahagyta az autós közlekedést. 21 és 19 százalékuk a 700-800 forintnál döntene erről.