Kiugróan teljesített az MBH, simán veri a teljes hazai piacot

2023.11.30. 11:39
Kiugróan magas, csaknem 35,8 százalékos tőkearányos megtérülést ért el az MBH bank 2023 harmadik negyedévében. Novemberben pedig elindította Magyarország legújabb, teljes mértékben hazai tulajdonú befektetési bankját.

272,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel zárta az első három negyedévet az MBH Bank – jelentette az intézmény sajtóközleményében. 

Az első kilenc hónap így stabilan növekvő pénzügyi eredményeket mutat, a harmadik negyedév különösen, hiszen csaknem 107 milliárd forint korrigált adózás előtti eredményt ért el, ez azt jelenti, hogy 

az első három negyedév korrigált adózás előtti eredménye 272,3 milliárd forint.

A féléves adathoz képest 2,4 százalékkal emelkedett a mérlegfőösszege, összesen mintegy 10 737 milliárd forintra a magas inflációs környezet ellenére. Ez stabil portfólióminőségre utal.

A bank saját tőkéje is nőtt, a második negyedévhez képest 11,2 százalékos emelkedést követően 993 milliárd forint.

Biztosított a tőketartalék

Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója a negyedéves eredményeket úgy összegezte: azok világosan mutatják, hogy egy fejlettebb, új pénzintézet jött létre. 

A korrigált, tőkearányos megtérülés 2023 harmadik negyedévében 35,8 százalék volt, a tőkeellátottsága pedig erős, ennek megfelelően tőkemegfelelési mutatója a harmadik negyedév végén 21,5 százalék volt, míg az elsődleges alapvető tőke mutató 19,4 százalék volt. 

Ez, mint Barna Zsolt rámutatott, egyedülálló a piacon: a minimumelvárást jóval meghaladja, biztosítva a tőketartalékot a csoport működéséhez. 

A működési költségek nőttek és csak kismértékben haladták meg az inflációt, de az emelkedő bevételek hatására az első három negyedéves költség-bevétel ráta 39,3 százalékra csökkent, ami 8,5 százalékpontos javulást jelent a tavalyi három negyedéves szinthez képest.

A fenti eredmények alapján az MBH Bank az év első kilenc hónapjában összesen 67,3 milliárd forint értékben fizetett bankadót és extraprofitadót.

Nőtt a hitelállomány is

A csoport hitelezési tevékenysége is stabil maradt: a hitelállomány negyedéves összevetésben 62,1 milliárd forinttal nőtt, ezen belül a lakossági üzletág teljesítménye volt meghatározó, amely 2022 harmadik negyedévéhez képest 8,4 százalékkal bővült, míg a vállalati hitelállomány éves szinten 2,1 százalékos bővülést mutatott, a lízingállomány pedig 560,4 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén, ami 5,3 százalékos növekedést jelent a második negyedév végéhez képest.

Lezárult a Duna Takarék Bank felvásárlása is, továbbá zárószakaszába lépett a Fundamenta Lakáskassza többségi tulajdonrészének megvásárlása is, valamint a csoport végrehajtott egy 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást is. Az MBH Bank 2023. november 6-án elindította Magyarország legújabb, teljes mértékben hazai tulajdonú befektetési bankját.