Felfüggesztették a Samsung gödi akkumulátorgyárának éjszakai működését

2023.12.02. 16:40
A Pest Vármegyei Kormányhivatal pénteken kiadott egy környezetvédelmi határozatot, mely felfüggeszti a gödi Samsung-gyár éjszakai működését a határértéket túllépő zajszint miatt.

A határozat szövege szerint a Samsung SDI Zrt. gödi akkumulátorgyára tevékenységének környezetvédelmi felülvizsgálata megállapította, hogy a zajcsökkentési intézkedések ellenére továbbra is túl magas zajszintet ér el a hűtőtorony, illetve a régi kazánházak működése az éjszakai (este 10 órától reggel 6 óráig terjedő) időszakban.

A Környezetvédelmi Hatóság emiatt az éjszakai időszakban felfüggeszti a gyár működését,

ennek következtében a Samsung naponta 8 óra termelésre fordítható időt veszít.

A Samsung SDI 2017 decemberében döntött úgy, hogy 1,2 milliárd eurót (453 milliárd forintot) ruház be a Göd térségében található akkumulátorgyára termelési kapacitásának bővítésébe. A gyár, amely 2022 januárjában érte el teljes termelési kapacitását, havonta több mint 6 millió darab akkumulátorcellát szállít, elsősorban az európai gazdasági térségbeli fogyasztóknak, és 1200 új közvetlen munkahelyet teremtett.

Magyarország 2018-ban jelentette be az Európai Bizottságnak, hogy 108 millió eurós (40 milliárd forintos) állami támogatást kíván nyújtani a projekthez. Az Európai Bizottság februárban megállapította, hogy a Magyarország által a Samsung számára nyújtott 89,6 millió euró (34 milliárd forint) összegű támogatás összhangban áll az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal. A döntés értelmében szabad utat kapott a gödi gyár bővítése.

A kormány szeptemberben újabb földrészeket rendelt a gödi ipari-innovációs fejlesztési területhez.