Varga Mihály: Élni fogok a vétójogommal

D HR20231201007
2023.12.07. 10:53
Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette: hétfőtől gyorsabban lehet a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni – derült ki a Portfolio tudósításából. Varga Mihály novemberben beszélt először arról, hogy még idén elindul az a program, melynek részeként mindenkinek állampolgári jogon, automatikusan ingyenes kincstári értékpapírszámlája nyílik, amelyre bármikor vásárolhat állampapírt.

A kormányzat szándéka szerint mindenki számára szeretnék biztosítani a lehetőséget a kedvezményes és biztonságos számlanyitásra. Ahogy azzal szerdán egy elemzésünkben külön foglalkoztunk, a lakosság nagy érdeklődést mutat az állampapírok iránt, múlt héten már több mint 10 ezermilliárd forint értékben tartott a lakosság állampapírokat. Varga Mihály szerint 3 fő előnye lesz a kincstári számlának:

 • több hétről percekre csökken az értékpapírszámla-nyitás lehetősége;
 • továbbra is megőrzik a biztonságot;
 • az államkincstár unikális szolgáltatást tud mindehhez biztosítani.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke kifejtette:

 • A lakossági állampapír-állomány több mint fele a kincstári számlákon hever.
 • A kincstár az online piacon piacvezetővé vált, és már több mint 800 ezer ügyfele van.
 • Hétfőtől lehetőség lesz számlát nyitni a magyarorszag.hu portálon, Ügyfélkapu segítségével.
 • A személyes adatokat onnan automatikusan betölti a rendszer, csak az e-mail-címet és a telefonszámot kell megadnia az ügyfélnek.
 • A számla ezek után azonnal használható befizetésre és állampapír-vásárlásra.
 • A rövid távú cél az, hogy a több mint 800 ezer ügyfélből több mint egymillió legyen.

Varga Mihály hozzátette: erre korábbi példa a NAV részéről az szja-bevallások átvállalása vagy az elektronikus ügyintézés egyre több területre való kiterjesztése a közigazgatásban. Ebbe az irányba mutat maga a megújult Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is, az azonnali értékpapírszámla-nyitást pedig egy újabb elemnek szánja a kormány ebben a sorban.

Új feladatot kapott Varga Mihály

Varga Mihályt kérdezték arról is, hogy a miniszterelnök kedden döntött: 2023. december 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések. A Gazdasági Kabinet a Növekedési és Versenyképességi Kabinettel összeolvad. A Növekedési és Versenyképességi Kabinetet Nagy Márton, míg a Gazdasági Kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszter vezette.

Ez december 7-től megváltozik, csak a Gazdasági Kabinet lesz, amit a gazdaságfejlesztési miniszter vezet.

Viszont új kormányzati döntéshozó fórum alakul a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért: a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, aminek vétójoga lesz költségvetési kérdésekben. Csütörtökön Varga Mihályt erről külön kérdezték, röviden annyit reagált:

Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van.

A változtatások értelmében a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, tagjai az előterjesztő Varga Mihály mellett

 • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
 • Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter
 • és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

„A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport hatásköre valamennyi jogszabály és a Magyar Közlönyben közzétételre kerülő kormányhatározat tervezetére és az azokat magában foglaló előterjesztésekre kiterjed. A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport a Kormány döntéseinek költségvetési szempontú előkészítéséért felelős” – olvasható a határozatban.

Amíg a kormány számára fontos és kiemelt cél a fegyelmezett, kiszámítható gazdálkodás, addig legyen bármilyen szerkezet, és miniszterelnök úr számít a munkámra, addig ezt a munkát folytatni fogom - jelentette ki Varga Mihály.

(Borítókép: Varga Mihály 2023. december 1-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)