Nagy Márton egyeztetett az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselőivel

2024.02.22. 16:48
Nagy Márton csütörtökön szakmai egyeztetést folytatott az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Európai Uniós képviselőivel. Szó esett Európa befektetési vonzóképességéről, munkaerő-piaci helyzetéről, az unió egységes piacának rendszeréről, valamint a megfigyelhető gazdasági folyamatokról.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön szakmai egyeztetés keretében fogadta az AmCham uniós képviselőit.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette javaslatát a résztvevők felé, miszerint európai szintű vásárlás ösztönző támogatást kell biztosítani az elektromos járművekre, ugyanis az Egyesült Államokkal és Kínával szemben Európában nincs egységes ösztönző program, amely versenyelőnyt biztosítana az európai gyártású elektromos autók számára.

A második félévben esedékes soros EU-elnökség kapcsán a tárcavezető tájékoztatta partnereit, hogy Magyarország támogatja a gazdasági szereplők és a tagállami hatóságok adminisztratív terheinek csökkentését, valamint az egységes piac akadályainak felszámolását.

A miniszter jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan vizsgálja az amerikai Inflation Reduction Act (IRA) hatásait az Európai Unió ipar- és kereskedelempolitikájára.

Továbbá kifejtette, hogy Magyarország Mesterséges Intelligencia Rendelet (AI Act) kidoglozásakor következetesen azt az álláspontot képviselte, miszerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató szabályozásra van szükség, amely nem növeli feleslegesen a bürokráciát, továbbá kellő mozgásteret biztosít a tagállamok számára.

Nagy Márton elmondta azt is, hogy Magyarország tovább kívánja erősíteni találkozási pont jellegét, ahol a keleti és nyugati tőke, illetve high-tech technológia találkozik.

A felek egyetértettek abban, hogy fontos a megbízható közvetítő szereplőkkel történő kapcsolattartás, akik egyfajta hidat építenek a döntéshozók és a versenyszféra szereplői között.

Az AmCham EU képviselői hangsúlyozták a vállalkozóbarát szabályozói attitűd fontosságát, amely ösztönzi a beruházásokat, az innovációt és a fenntarthatóságot. Megítélésük szerint ezért a végrehajtáskor is olyan környezet kialakítására kell törekedni, amely nem gátja, hanem támogatója a versenyképesség és a gazdasági teljesítmény növelésének.