Havi 800 ezer forintnál is többet vihet haza egy egészségügyi dolgozó

2024.03.01. 20:01
Március elsejétől hatályos az új bértábla, a megemelt fizetés áprilisban érkezik először. A Belügyminisztérium közleménye szerint az egészségügyi szakdolgozók keresete 2010-hez képest mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Átlagosan 20 százalékos emeléssel folytatódik március 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók alapbérének rendezése a tavaly júliusi, egységesen 18 százalékos béremelést követően.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, az idei március 1-jei béremelést követően pedig már meghaladhatja a 800 ezer forintot – írja az MTI.

A Belügyminisztérium kommünikéje szerint az egészségügyi szakdolgozók keresete 2010-hez képest mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

84 ezer munkavállalót érint a béremelés

A béremelés, amely megközelítően 84 ezer munkavállalót érint, valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályainak hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik. Az ápolók béremelésére 200 milliárd forintot fordít a kormány.

A korábbi pótlékok többsége, például

  • a szakterületi pótlék,
  • a vezetői pótlék,
  • a címpótlék,
  • az idegennyelv-tudási
  • és a képesítési pótlék

beépül az alapbérbe, ezzel már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók alapbéren felüli mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így annak emelkedésével a mozgóbér összege is nő – hangsúlyozta a tárca.

Fontos változás egy új, öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése.

Az öt fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza. Az új bértábla minimum- és maximumösszegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét. A munkavállalóknak április elején utalják az első emelt bért.