Szijjártó Péter: Ismét rekordot döntött a magyar exportteljesítmény

2024.03.01. 13:46
Még sosem exportáltunk annyit, mint tavaly, a külkereskedelmi mérleg is nagy nyereséggel zárt, így sikerült ledolgozni az energiaárak égbe szökése miatti 2022-es veszteséget – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a törökországi Antalyában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira hivatkozva, hogy noha a tavalyi meglehetősen nehéz év volt a világgazdaságban az ukrajnai háború s az arra válaszul elrendelt szankciók által okozott áremelkedések miatt, a magyar gazdaságnak sikerült újabb hatalmas csúcsokat beállítania.

Kiemelte, hogy 2023-ban megdőlt a kiviteli rekord, hazánk még soha nem exportált annyit, mint tavaly, amikor ennek volumene 149,2 milliárd eurót tett ki, ez 4,7 százalék bővülést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest.

A 149,2 milliárd euró a valaha mért legnagyobb magyar exportteljesítmény, ami a magyar gazdaság számára kritikus fontosságú

– szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve: a világranglistán lakosságszámban 95. helyen állunk, exportteljesítményben 33. helyen. 

„A külkereskedelmi mérlegünk 3480 milliárd forintos plusszal zárt, azaz ennyivel volt több az exportunk, mint az importunk, gyakorlatilag ennyi nyereséget realizált a magyar gazdaság a külkereskedelmében, ami szintén példátlan” – közölte Szijjártó Péter. Rámutatott: ezzel egyetlen esztendő leforgása alatt ledolgoztuk a veszteséget, amit 2022-ben a külkereskedelmünkben az okozott, hogy az energiaárak az egekbe emelkedtek. 

Az exportrekord és a külkereskedelmi nyereség rekordja egyértelműen a magyar emberek munkáját és a Magyarországon beruházó vállalatok beruházási döntéseit és működését dicséri

– emelte ki a miniszter, hozzátéve: mindez igazolja a kormány munkaalapú gazdaságpolitikáját, amit folytatni fognak. 

A miniszter úgy fogalmazott: Európa legjobb környezetét biztosítva segítik a hazánkban működő vállalatokat a termelésük, a tevékenységük további bővítésében, hogy még több magyar embernek nyújthassanak jó fizetéssel járó, megbízható munkahelyet – idézte szavait az MTI.