Nagy Márton: Magyarország akkumulátoripari nagyhatalom lehet

2024.04.02. 19:01
Az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság egyik fontos húzóerejévé az elektromos járműgyártási ökoszisztémához kapcsolódó high-tech akkumulátorgyártás lépett elő – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével folytatott tárgyaláson.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta Kaderják Pétert, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét. A felek a megbeszélésen átnézték a magyarországi és globális akkumulátorgyártás helyzetét, az innovatív ágazat teljesítményének várható alakulását, különös tekintettel a termelést meghatározó nemzetközi és magyar gazdasági folyamatokra – tájékoztatott erről az NGM. A közlemény szerint a tárcavezető a megbeszélésen kiemelte, hogy

az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság egyik fontos húzóerejévé az elektromos járműgyártási ökoszisztémához kapcsolódó high-tech akkumulátorgyártás lépett elő, az ágazatot a zöldenergia tárolásának előtérbe kerülése különösen felértékeli.

Nagy Márton emlékeztetett, Magyarország GDP-arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátor-alkatrészek terén már ma is meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között. A high-tech akkumulátorgyártás a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat hazánkba.

Így Magyarország a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

Magyarország gyártási kapacitása elérheti a 250 gigawattórat, amely az európai szükséglet 35 százalékát szolgálhatja ki. Nagy Márton az egyeztetésen megismételte, az Európai Unió versenyképességének, elektromosautó-ipar fellendítésének, megerősítésének érdekében uniós szintű elektromosjármű-vásárlási ösztönző programot szükséges indítani – összegezte a gazdasági tárca.