Zöldre festik a magyar irodákat, okkal teszik ezt

BudaPartGate külső small
2024.04.16. 10:48
A jövedelemtermelő ingatlanok európai színterén meghatározó CPI Property Group magyarországi leányvállalata, a CPI Hungary is látványos lendületet vett, de a növekedési potenciál kiaknázása közben nem várt kihívásokkal szembesült az irodaházak és a kereskedelmi létesítmények szegmensében. A cégcsoport nemcsak ESG-stratégiáját hirdette meg, hanem immár zöld bérleti szerződést is kínál.

A CPI Property Group a legnagyobb jövedelemtermelő ingatlantulajdonosok egyike Európában: az elmúlt évben a teljes portfóliója meghaladta a 20,3 milliárd eurót. Ezen belül a CPI Hungary Magyarország legnagyobb irodaállomány-tulajdonosa és -üzemeltetője, illetve a hazai retail piacon – a bevásárlóközpont-üzletágban – a negyedik legnagyobb szereplő. A vállalat az Index érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy hazánkban jelenleg 603 500 négyzetméternyi kereskedelmiingatlan-területet kezel, az asset menedzsment divízió 51 fővel működik.

A magyarországi portfólió összértéke 1,3 milliárd euró, miközben a kihasználtság 93 százalékot tesz ki.

A vállalathoz 328 500 négyzetméternyi irodaterület tartozik, többek között olyan épületeket nevesíthetünk, mint a myhive Haller Gardens, az Arena Corner vagy éppen a BudaPart Gate. A portfólió számos épülete elérte vagy megközelítette a 100 százalékos kihasználtságot, ami a tavalyi számoknak is köszönhető, hiszen 54 ezer négyzetméternyi területre több mint 60 bérleti szerződést írtak alá 2023-ban.

  • Az irodaházak mellett a vállalat retail portfóliója 275 ezer négyzetméteren évi 65 millió látogatót fogad,
  • olyan bevásárlóközpontok és bevásárlóparkok tartoznak ide, mint az Europeum, a Pólus, a Campona és a Stop Shop.
  • Továbbá a hotelek közül az ingatlanállomány része a Mamaison Andrássy Hotel, a Courtyard Marriott és a Marriott Budapest.

Integráció, diverzifikált portfólió és in-house

Az ingatlanportfóliók integrálása számos kihívás elé állította a CPI Hungaryt.

  1. Három különböző cégkultúrával rendelkező ingatlanpiaci vállalatot vontak össze egy egységes vagyonkezelési rendszerbe, aminek során a két bekapcsolódó vállalat – Immofinanz és S IMMO – erősségeit megtartották, elég, ha csak a myhive irodamárkát említjük meg.
  2. Egészen eltérő eszközökről is beszélhetünk, hiszen az irodaházak, kiskereskedelmi központok és szállodák más-más célközönséggel, működési metódussal, műszaki tartalommal, valamint szolgáltatási csomagokkal rendelkeznek, ezért minden szegmensben egyedi szemléletmóddal kell a vagyonkezelési feladatokat ellátni.
  3. Az átalakuló gazdasági környezetben az egyes eszközöket eltérő módon érintik az aktuális trendek és mutatók, így a szállodaipar fellendülést él át, az irodapiac folyamatosan alkalmazkodik az új trendekhez, míg a bevásárlóközpont-üzletág a jól ismert kihívásokkal küzd. Vagyis az integrált vállalatirányítás diverzifikált portfólióval párosul, ami egyedi megközelítési módokat jelent a menedzsment számára.

A vállalat versenyképességét az integrált vagyon- és ingatlankezelés, illetve a korszerű energiastratégia biztosítja, így házon belül az asset, a property és a facility divíziók teljes összhangban és hatékonyan működnek. Az in-house szolgáltatások hosszú távon bérlőmegtartó erővel bírnak, elősegítve a gyors reakcióidőket a bérlők problémáinak kezelésére, illetve a hatékony és rugalmas épületüzemeltetési megoldásokat, amelyek magas kihasználtsági mutatókat eredményeznek.

Közösen a bérlőkkel a fenntartható jövőért 

A menedzsment folyamatosan innovációban gondolkodik, miközben a szolgáltatáspaletta diverz és átjárható, a vállalat munkatársai pedig aktív kommunikációt folytatnak a bérlőkkel, hogy rugalmasan alakíthassák a szolgáltatásaikat a legújabb igényeknek megfelelően. Emellett

a CPI hazánkban az ingatlanpiacon elsőként állított fel ESG-stratégiát, illetve elsőként ajánlott a bérlőinek „Fenntarthatósági megállapodást”, közismertebb nevén zöld bérleti szerződést.

Számottevő előnyként tekintenek arra, hogy a CPI korszerű energiastratégiájával stabilan tartotta az árakat az elmúlt években, többek között a portfólió villamosenergia-szükségletét régiós megújuló energiaforrásokból biztosítja származási garanciával. Sőt, hamarosan már a CPI összes épülete az egységes energiastratégia keretrendszere szerint működik majd, ami nemcsak a bérlői elégedettséget és a magas kihasználtságot teszi lehetővé, hanem a fenntartható működést is.

(Borítókép: A BudaPart Gate épületegyüttese. Fotó: CPI Hungary)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.