Nemzetközi elismerést gyűjtött be a Kalocsa–Paks Duna-híd építési projektje

2024.04.19. 15:16
Néhány hónappal elkészülte után egy neves londoni szaklap választotta címlapjára a Kalocsa–Paks Duna-híd építési projektjét. Emellett közöltek egy hosszabb cikket is a beruházásról, amelyben beszámoltak a legnagyobb nehézségekről, amelyekkel a Duna Aszfalt Zrt.-nek szembe kellett néznie a kivitelezéskor.

A londoni székhelyű Bridge Desing & Engineering című szaklap címlapján hozta le a Kalocsa–Paks Duna-híd (amely kereken a 20. Duna-híd egyébként) korábbi fázisáról készült (Erdei Mihály lencséjén keresztül) fotót. Emellett egy hosszabb cikkel is megemlékeztek a készülő Duna-hídról, amelynek kivitelezését a Duna Aszfalt Zrt. nevéhez köthetjük. Három oldalt kapott a projekt az újság nyomtatott változatában, mely egy nagyobb közép-európai körkép egyik állomásaként jegyzendő – írta meg a Magyar Építők.

A cikk szerint a 2021-ben indult beruházás 2024 januárjában jelentős mérföldkövet tudhatott magáénak, hiszen 

több héttel a határidő lejárta előtt befejezték a hídpálya építését.

A legnagyobb kihívásnak a 89 különböző elemből álló szerkezetépítést nevezték meg, hiszen mindegyik elemhez több mint 150 munkafolyamat tartozott. A 946 méteres híd egyébként már túl van a hordógurításon, úgyhogy nemsokára megkezdődik a terheléses tesztelése is.

A végére néhány számadat: a munkaterület 2021-ben történt átadása óta

  • 2 222 méternyi 1,5 méter átmérőjű cölöpöt fúrtak le a híd alapozásaként;
  • 28 ezer köbméter betont dolgoztak be a hídba;
  • 5 000 tonnát meghaladó tömegű acélszerkezetet gyártottak és építettek be, mely több, mint 40 kilométer minősített hegesztett varratot jelent;
  • 418 km hosszúságban szereltek be extradosed- és belső feszítő kábeleket;
  • 82 300 tonna vízépítési követ építettek be folyószabályozásként és pillérvédelemként.