Pécsen füst nélküli termékek új gyártóközpontja jön létre

2024.04.19. 19:35
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy a British American Tobacco dohányipari vállalat új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására Pécsen. A miniszter szerint a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás nyomán 450 új munkahely jön létre.

Szijjártó Péter a British American Tobacco (BAT) új beruházásának bejelentésén elmondta, hogy a brit társaság magyarországi fejlesztése nyomán nő a gyártókapacitás, illetve új termékek előállítását is idetelepítik, így szerinte Pécs globális gyártóközponttá fog válni a füst nélküli termékek terén – írja az MTI.

Szavai szerint 450 új munkahely jön létre, a 60 milliárd forintos értékével pedig ez az egyik legnagyobb egyszeri beruházás a baranyai vármegyeszékhely történelmében.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világ egyik legjelentősebb dohányipari vállalatának számító British American Tobacco már kis híján ezer embernek ad munkát Magyarországon, és a most bejelentett beruházással világossá vált, hogy a vállalat hosszú távú stratégiájában Pécsnek a jövőben is rendkívül fontos szerepe lesz.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a brit vállalatok ma a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, ahol több mint 50 ezer embernek adnak munkát. Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2023-ban rekordot döntött. Tudatta azt is, hogy 209 projektet jelentettek be a beruházásösztönzési rendszernél, ami szintén rekordnak számít.

Ugyanakkor még ez sem elég ok a hátra dőlésre, mert ez nem egy olyan verseny, amit egyszer lefújnak, eredményt hirdetnek, s onnantól kezdve mindig az van, hanem ez inkább végtelenített futballmeccshez hasonlít, amely soha nem dől el, és ezért nekünk folyamatosan versenyeznünk kell az újabb zöldmezős beruházásokért, folyamatosan érveket kell szolgáltatnunk az itt lévő vállalatoknak, hogy miért is hozzák ide az újabb és újabb kapacitásbővítő beruházásaikat, és miért növeljék folyamatosan a tevékenységük technológiai színvonalát

– fogalmazott. A miniszter hozzátette, hogy korábban rendkívül súlyos egyensúlytalanság volt Magyarország keleti és nyugati fele között a gazdasági helyzetet, a beruházásvonzó képességet illetően, de szerinte „most itt az ideje annak, hogy a délnyugati országrész fejlesztésére koncentráljuk az erőinket”.

Usman Zahur, a British American Tobacco közép-európai regionális igazgatója rámutatott, hogy a pécsi egység a füst nélküli alternatív termékek gyártása terén az egyik fő globális központtá válhat a Magyarországgal immár több mint harminc éve fennálló együttműködésre építve.

A BAT közleményében azt írta, hogy az új gyártóközpontban elsősorban nikotinpárnákat és gyógynövényes hevítőrudakat fognak előállítani Magyarország és a globális piacok számára.

A közlemény szerint a BAT vállalatcsoport 2023-ban világszerte 27,28 milliárd font árbevételt és 12,46 milliárd font működésből származó korrigált profitot termelt, és több mint 46 ezer munkavállalót foglalkoztat. A BAT PD Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 194,6 milliárd forint nettó árbevétel mellett 11,2 milliárd forint eredményt ért el, míg egy évvel korábban 178,7 milliárdos bevételt és csaknem 10 milliárd forint profitot szerzett.