Kiderült, hogyan változott a gázfelhasználás Magyarországon a fűtési szezonban

2024.04.21. 09:15
Április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A megfelelő felkészülés és a gáztárolók magas töltöttségi szintje miatt az ellátás biztonsága egy pillanatra sem forgott veszélyben az elmúlt télen. Így sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a fogyasztást korlátozó intézkedésekre. A gázfelhasználás mégis tovább csökkent, a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A tárca közlése szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint az elmúlt fűtési szezonban 259,4 millió köbméterrel maradt el a földgázfogyasztás a megelőző fűtési szezonétól.

2023 október közepétől 2024 április közepéig a lakossági felhasználás 4,6 százalékkal, a gazdaságé pedig 4,1 százalékkal csökkent. Ez különösen az alacsony bázisra tekintettel komoly eredmény: a 2022/2023-as fűtési szezonban csaknem negyedével, 2 milliárd köbméterrel kevesebb gáz fogyott idehaza, mint egy évvel korábban.

A további csökkenést úgy sikerült elérni, hogy a kedvezőbb ellátásbiztonsági helyzetben ezúttal nem volt szükség rendkívüli intézkedésekre. A kormány nem tartotta érvényben a 18 fokos hőmérsékleti korlátozást a közintézményekben, a települések nem kényszerültek uszodák, könyvtárak, múzeumok átmeneti bezárására.

Míg a fűtési szezon első felében valamelyest bővült a felhasználás, a második három hónapban az enyhe időjárás is hozzájárult a megtakarításhoz. Így például április első két hetének nyárias napjaiban a megelőző esztendő azonos időszakához képest kiugró mértékben, 70 százalékkal esett vissza a háztartások gázfogyasztása.

A villamos energia szerepe fokozatosan erősödik az energiamixben, erre utal az is, hogy az áramfelhasználás kismértékben, 1,3 százalékkal nőtt az elmúlt fűtési szezonban. Azonos arányú emelkedés látható e téren az idei első negyedéves adatokban is. A földgáz esetében viszont januártól márciusig is csökkenés mutatható ki, a 100 millió köbméterrel alacsonyabb igénybevétel 3,2 százalékos mérséklődést jelent.

Magyarország egymást követő két időszakban teljesítette felül az uniós elvárást a gázfogyasztás visszafogásában.

Az előző öt év átlagához képest a tagállamoknak 15 százalékkal kellett kevesebb földgázt használniuk. Magyarország a kötelező szintet meghaladó, 20 százalékos megtakarítást ért el tavaly után idén áprilisig is. A gazdaság újraindulásával a vállalkozások energiaigénye nőhet, de az elért fogyasztáscsökkentés nagyobbik hányada hosszabb távon is megőrizhető lehet.

a minisztérium kiemeli, hogy A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően változatlanul Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik.

A kormány a háborús időkben is többféleképpen segíti a háztartásokat energiafogyasztásuk mérséklésében. A Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésére és tárolására alkalmas modern napelemes rendszerek telepítését támogatja, ezzel erősíti az önellátási képességet. A júniusban induló otthonfelújítási program az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésével járul hozzá ahhoz, hogy a nyertesek könnyebben tarthassák fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt.